A foltkérdés

Címkék: napfény folt mosás gallszappan

2010.12.11. 21:06

Minden mosható pelenkázó szülő előbb-utóbb találkozik a foltos pelenka kérdésével. Hogyan lehet legkönnyebben megbirkózni azokkal a színes foltokkal?

Először is: attól, hogy foltos, még tiszta és higiénikus. Úgyanúgy használható a pelenka továbbra is, a folt minden mosással halványulni fog.

Ha még beszerzés előtt állsz, jó ha tudod, hogy a pamut pelenkák foltosodnak a leginkább. Egy flanell belsőből vagy betétből elég lassan tűnik el minden folt. Ennél jobban teljesítenek a bambusz és a mikroszálas anyagok.

Ha már ott a folt mit lehet használni?

A cellulóz alapú szálak mint például a pamut és a bambusz nem viselik jól a fehérítő hatású vegyszereket, és nem tesz jót a pelenka gumírozásának sem, ezért ezek használatát lehetőleg kerüljük.

Pelenkalevétel után azonnal kezelhető a folt gallszappannal, ezt a DM-ben is lehet kapni. Ha viszont nincs időd vagy kapacitásod a pelenkákat előkezelni, létezik egy nagyon könnyű és olcsó módszer a foltok eltüntetésére. Annyira olcsó, hogy valójában ingyen van :)

Ez a módszer a természetes fény ereje. Több helyen találkozhatsz a tanáccsal, hogy szárítsd a pelenkákat a szabadban, de miért is jó ez?

Valójában nem a napfénynek hanem az UV sugárzásnak van folttisztító (folteltüntető) hatása.

Ugyebár az anyagokat aszerint látjuk színesnek, ahogyan a fényt nyelik el. Az UV sugárzás hatására oxidáció megy végbe az anyag részecskéiben, amelyek ettől másképp nyelik el a fényt, vagyis kevésbé színesnek látszanak. Minél több vagy erősebb UV sugárzás ér egy színt, annál erősebb lesz a hatás és annál halványabb a szín/ folt. Ugyanígy működnek a fehérítők (Vanish, Clorox, etc) is, valójában nem kiveszik a foltot, hanem módosítják az anyag fényelnyelő tulajdonságát, így csak optikailag tűnik el a folt számunkra.

A közvetlen napfény gyorsabban hat, de egy borús napon is van UV sugárzás, ezért nyugodtan teregessünk akkor is a szabadban.

http://www.pollutionissues.co.uk/whiter-than-white-truth-about-bleach.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrapelenka.blog.hu/api/trackback/id/tr292509777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezmadaar 2010.12.14. 18:35:07

Szia, én csak annyit kérdeznék hogy hány fokon mossam a szennyezett pelenkákat? Ahhoz,hogy az optimális nedvszívó hatást elérje, elég harmincon is kimosni párszor, ha jól tudom. Moshatom együtt a betéteket a babaruhákkal? (Gyakorlatilag ugyanazzal az anyaggal vannak szennyezve:) )A babaruhákat 60 fokon mosom, de nem tudom, hogy a magasabb hőmérséklet nem károsítja-e a nedvszívó képességet a pelusoknál.
Bocs, ha ezt már írtad valahol, nem volt időm átnézni mindent, most is tekerőlantozik a Prüntyő a konyhából, úgyhogy ennyi időm van, de gondolom ez ismerős:)
Üdv,Léna

Pelo · http://ujrapelenka.blog.hu 2010.12.14. 18:43:12

@mezmadaar:
Nyugodtan mosd a pelenkákat 60 fokon és együtt a babaruhákkal :)
Tényleg ugyanazzal az anyaggal vannak szennyezve, szerencsére a mai mosógépek szép tisztára mosnak mindent.
A nedvszívó képességet nem károsítja a magasabb hőfokon mosás, és maga a gyártó (Pop-in) is 60 fokos mosást javasol.
Már készül egy újabb post a mosásról, és mindarról ami az előzőből kimaradt. Nézz vissza hamarosan! :)

ktouch 2010.12.22. 13:52:28

Én a prefolddal jártam úgy, hogy a foltot előkezeltem DM-es gallszapannal, aztán kiöblítettem és betettem a tárolóvödörbe...majd pár nap után (hetente mosok, nagy a készlet)erős sárgás foltok lettek rajta és megfogták a fölső vagy az alsó pelenkákat is...szerintem a gallszappan reakciója...először a vödörbe csepegtetett teafaolajra tippeltem, de amióta nem használom az olajat, a foltosodás fennmaradt....

Vajon mi lehet az oka?

Pelo · http://ujrapelenka.blog.hu 2010.12.22. 15:18:40

@ktouch:
A sárgás foltok valószínűleg a túl hosszú állás miatt alakultak ki, sajnos az én tapasztalatom is az hogy a pamut elég könnyen foltosodik, és tartja is a foltot.

Javaslom itasd át a prefoldot egy kis citromlével, és teregesd ki a szabadban. Nem gond ha nem süt a nap, a természetes UV fény a folttisztító hatású, ami napfényben erősebb, de borult időben is hatni fog, csak lassabban.

Hogy a jövőben elkerüld, próbáld ki az alábbi néhány tippet:
Ha nem akarsz gyakrabban pelenkát mosni, akkor azt az egy foltos prefoldot dobd bele a legközelebbi törölköző, ágynemű, vagy fehér mosásba.
Szerezz be egy kb 30cm széles polár anyagot a méteráruboltban (kb 250Ft:), az anyag szélessége általában 140-150cm, így 10 centis csíkokra vágva, lesz belőle 14 db szárazontartó betét, amit helyezz a prefold tetejére. Ez a babapopsit is szárazon tartja, és tapasztalatom szerint semilyen folt nem marad benne.

ktouch 2010.12.22. 17:27:37

Szóval az van, hogy a sárgás folt nem a kakitól van...a kakifoltot előzőleg eltávolítom a gallszappannal, megdörzsölöm, picit hagyom rajta, majd kiöblítem. Tiszta fehéren teszem be a tartóba, utána mégis sárga folt lesz..valószínű az állástól, meg a szappantól meg talán a többi pelenkából jövő pisi együtthatásátől...de mindegyik pelenkát átöblítem, és szinte szagtalanul teszem a tartóba....

Mondjuk ilyen nedves, hidegidőben is ki lehet tenni?

Pelo · http://ujrapelenka.blog.hu 2010.12.22. 20:23:36

Én arra gondolok, hogy valamennyi szennyeződés marad benne és mivel sokára lesz kimosva a benne és a többi pelenkában lévő anyagok ennyi idő alatt reakcióba lépnek. Nálam 3-4 nap alatt mindenképpen összegyűlik egy adag mosás, javaslom te is tedd oda, amint lehet. Inkább tisztán és szárazon álljanak azok a pelusok :)

Hideg és nedves időben is ki lehet tenni a pelenkákat, mivel csak az UV fény hatására van szükségünk, de nem javaslom fagypont közelében vagy azalatt kitenni bármelyiket amiben van PUL anyag vagy gumirozás, mert a fagytól megtörhet, sérülhet.
A prefoldoknak, betéteknek, a hideg idő sem árt.

ktouch 2011.01.05. 12:49:10

Köszi, most azt csinálom, hogy kiöblítem és megszárítom.....de megpróbálom akkor mégiscsak gyakrabban mosni.....sajna nem tudok feles programot indítani....

Pelo · http://ujrapelenka.blog.hu 2011.01.06. 10:24:44

@ktouch: megoldás lehet neked, ha nem önmagukban mosod a pelenkákat, hanem párosíthatod ágyneműkkel, törölközőkkel így gyakrabban mosógépbe kerülhetnek. Én mindig tartalékolom ezeket a pelenkákhoz, és így nem kell aggódnom hogy nem telik meg a mosógép :)

ktouch 2011.01.14. 15:12:32

Igen, azt teszem, de úgysem mosok gyakran....
süti beállítások módosítása