Ami a legnagyobb kihívást jelenti a pelenkák mosásánál, az a mosáshoz használt víz minősége. Mert lehet ugyanolyan mosógépünk, használhatjuk ugyanazt a mosószert, mint egy másik textilpelusozó, ha a lakóhelyünk között van néhány vagy néhány száz kilométer, a végeredmény  teljesen eltérő, és a 'tuti' módszer  sok bosszúság forrása lehet.

A víz minőségét a következő tényezők befolyásolják: szalinitás (a g/l-ben mért összes iontartalom), ionösszetétel (az elektromos vezetőképesség), az oldott anyagok mennyisége és milyensége.

 

Vízkeménység

Vízkeménység esetén beszélhetünk változó és állandó vízkeménységről.

 

A változó keménységet, amelyet karbonátkeménységnek is nevezünk, a vízben oldott kálcium és magnézium ionok okozzák. Azért nevezzük változó keménységnek, mert az ionok mennyisége egyszerű forralással is csökkenthető. A kiváló, vízben oldhatatlan karbonátok nyoma látható vízkőlerakódás formájában a forralóedény falán.

Az állandó keménységet a szulfát- és kloridionok okozzák.

A víz keménységét a két tényező együttesen adja meg. Ha tudni szeretnénk, hogy a településünkön milyen a vízösszetétel, akkor keressük meg a helyi vízműveket, ahol felvilágosítást tudnak adni.

 

Magyarország legnagyobb részén a víz kemény vagy nagyon kemény besorolású.

vízkeménység terkep.jpg

 

A kemény víz hatása a mosásra

Magas kálciumion tartalmú mosóvízben a mosószer szappantartalma átalakul, a szappan nem fejt ki mosóhatást. Az átalakult (kálcium)szappan vízben oldhatatlan, fehér csapadék formájában kiválik, így a szappan nem habzik.

Kemény vízben akkor fogunk a szappanhabzást tapasztalni, ha többet adagolunk a mosáshoz, mint a vízben lévő összes kalcium- és magnéziumvegyület. Így a kicsapódott szappantartalom feletti mennyiség fog tisztító funkciót ellátni. Ezzel a módszerrel a szappant valójában vízlágyításra használjuk, de ez nem javasolt, mivel a kicsapódott anyagok olyan bevonatot képeznek az anyagon, amely nagyon nehezen eltávolítható, a szennyeződéseket jobban megköti és a textiliának kellemetlen szagot és szürkés színt ad.

Vízlágítás

A vízlágyítás folyamatában a kivált és lerakodott ásványi anyagokat újra oldatba visszük. A vízlágyítókat a főmosáshoz tartozó mosószeres rekeszbe adagoljuk. Vízlágyítóként használhatunk Calgont, vagy a kevésbé reklámozott és annál olcsóbb mosószódát vagy szódabikarbónát (1 evőkanálnyit).

A Calgon zeolitot tartalmaz, ami a foszfátoknál környeztbarátabb vízlágyítószer. A zeolitok olyan kristályos alumínium-szilikátok, amelyekben a kationok más kationra cserélhetők (nátriumionok szabadulnak fel, és a vízkeménységet okozó magnézium és kálciumionok befogásra kerülnek).Textilpelenkák mosásánál sikerrel alkalmazható, előnye hogy nem képződik csapadék, így nem fog lerakódni a szöveteken (mosógépen).

 

Mosószóda, szódabikarbóna: két nagyon hasonló anyag, konyhanyelven fogalmazva a mosószóda ugyanazt csinálja mint a szódabikarbóna, csak kétszer olyan erősen. Míg a szódabikarbóna egy, addig a mosószóda két nátriumiont tartalmaz. Ezek a nátriumionok cserélődnek ki a mosás során a kálcium- és magnéziumionokkal, így lágyítva a vizet. Mivel egységnyi mosószóda kétszer annyi kálcium- és magnéziumiont képes megkötni, ezért erősebb a vízlágyító hatása. Miért beszélünk akkor a szódabikarbónáról? Mert bár a szódabikarbóna gyöngébb vegyület, számos tulajdonságban veri a mosószódát. Mivel kevésbé erős vegyszer, nem irritálja a bőrt, mosószóda használatánál gumikesztyű javasolt. A szódabikarbóna már alacsonyabb hőmérsékleten is sokkal jobban oldódik, ezáltal teljes mértékben tudja kifejteni a hatását. A mosószóda durvább felületű kristályos szerkezete, ha nincs teljesen oldott állapotban, kikezdheti az anyag felületét, kopásokat okozhat. Éppen ezért ha tehetjük, mosás előtt forró vízben oldjuk föl előbb és úgy adagoljuk a mosáshoz.

Mosószóda és szódabikarbóna alkalmazásánál nagyon fontos az alapos öblítés. Ezeknél a vegyületeknél előfordulhat lerakódás az anyag szálaiban, és ez érzékeny bőrű kisbabáknál irritációt okozhat.

 

Számos helyen ecettel is lágyíthatjuk a vizet ( ilyenkor az ecetet a főmosáshoz kell adagolni, nem azonos az öblítőrekeszbe adagolt és öblítő funkciót ellátó ecet alkalmazásával!). Hogy miért nem működik ez a módszer minden esetben? Ahogy növekszik a baba, a vizelete egyre 'erősebb', savasabb lesz. A mosószereknek ezt a savasságot kell semlegesíteniük. Ecet, vagyis további sav alkalmazásával a mosószerek hatását, tisztító erejét rontjuk.

 

Ha a mosáshoz vízlágyítót használunk, akkor csökkentsük a mosószer mennyiségét . És hogy mosóport vagy folyékony mosószert válasszunk? Kemény vízben a porok sokkal nehezebben oldódnak, így kisebb mosási hőmérsékleten nagy részük veszendőbe is mehet. Folyékony mosószer javasolt inkább alacsony hőfokon való mosásnál, és nagyon kemény vizű területeken.

Általános iránymutatásként is azt mondhatjuk, hogy a pelenkák mosásához a csomagoláson ajánlott mennyiség felét használjuk, ha mosóporról, és csak az egyharmadát, ha folyékony mosószerről van szó.

A pelenkák mosásával kapcsolatos sorozatban most az egyik legfontosabb tényezőről lesz szó. 

 

A mosószer

Nagyon sok minden múlik azon, hogy milyen mosószert használunk a pelenkák mosásához!

A tévhittel ellentétben viszont a több mosószer nem jelent nagyobb tisztaságot, sőt, a túladagolás különböző problémák forrása is lehet.

 Mit tartalmaznak a mosószerek?

Szappanok, felületaktív anyagok

Mind a szappanok, mind a szintetikus felületaktív anyagok feladat a mosás során, hogy a víz nedvesítőképességét növeljék, ezáltal szabad utat nyissanak a szennyeződések eltávolításához. Bár funkcióikban nagyon hasonlóak, de kemény vízben eltérően viselkednek. A szappanok kemény víz esetén, egyfajta viaszos filmet képeznek az anyagon, és ez a viaszos film kevéssé vízoldékony, így nagyon nehezen eltávolítható (ennek a bevonatnak a jele, ha az anyagok 'elszürkülnek'). Ha szappan és mosószermaradványok maradnak az anyag szálai között, az nem csak a nedvszívást fogja csökkenteni, hanem könnyen megkötik a kellemetlen szagokat is. Válaszunk olyan mosószert, ahol a szappantartalom 15% alatti.

Ha a pelenkás vödrünknek két nap után kellemetlenebb ammóniaszaga van, mint egy fodrászüzletnek zárás előtt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy mosószer-lerakódással van dolgunk.

Ebben az esetben a már kimosott (de nem feltétlenül megszárított) pelenkáinkra indítsunk egy teljesen tiszta vizes mosást, ami eltávolítja a mosószermaradványokat.

soap_suds_postcard-p239213483610421315z8iat_400.jpg

Érdemes megnézni a program közepén a mosóvizet, ha a víz felszíne tele van buborékokkal (amelyek nem pattannak szét azonnal) akkor az egyértelműen mosószer jele.

 

 

 

 

 

 

 

Enzimek

A mosóporok nagy százaléka tartalmaz enzimeket, ezeket nevezzük biológiai hatású mosószereknek (nem keverendő az öko-mosószerekkel!) Az enzimek feladata, hogy a mosás során a szennyeződéseket apróbb részekre bontsák, ezáltal az egyéb összetevők könnyebben el tudják távolítani a textíliából. Bár a legtöbb mosószer csomagolásán csak annyit látunk feltüntetve, hogy enzimeket tartalmaz, a különböző enzimek különbözőképpen hatnak. A proteázok a vér, fű, és gyümölcsfoltokat bontják le, a lipázok a zsíros, olajos szennyeződéseket távolítják el. A celluláz a szövet bolyhainak mikroszálait 'eszi meg', így a ruha tapintása puhább, színe pedig a megváltozott fénytörés miatt fényesebb lesz. Ez a celluláz enzim az, amely a bambuszból készült pelenkák és betétek legnagyobb ellensége! Mivel a bambusz textíliák cellulózrostokból épülnek fel, celluláz-tartalmú mosószerek használata az anyagot roncsolni fogja. (Természetesen ez nem egy mosás alatt következik be, ha otthon csak enzim tartalmú mosószerünk van, használjuk azt az alkalmankénti mosáshoz, de hosszútávon semmiképpen sem előnyös a használatuk.)

(Ráadásul a mosóporok enzimtartalma 60 fok felett még azelőtt lebomlik, hogy eltávolítaná a fehérje- és szénhidrát foltokat, így ilyen mosóporok  használata mellett ne válasszunk forró-vizes programot.)

 

Optikai fehérítők, szín- és illatanyagok, öblítő

Az optikai fehérítők olyan szerves vegyületek, amelyek a textílián bevonatot képeznek. Elnyelik az ibolyántúli sugárzást, és kék fényt bocsátanak ki, ezzel kioltják az anyag sárgás színárnyalatát. Az anyag ragyogó fehérnek látszik, de ez nincs összefüggésben tisztaságával. UV lámpával vizsgálva jól látható ez a bevonat.

A  szintetikus öblítők és éppen így működnek. Az anyagon képződött bevonat miatt érezzük a textíliákat puhának és illatosnak, de hatóanyagai bőrirritációt is kiválthatnak az arra érzékenyebbeknél. 

És hogy miért ellenjavallt az ilyen tartalmú mosószerek használata pelenkák esetén? Mert minden olyan adalékanyag, amely a szálon bevonatot képez (optikai fehérítők, szín és illatanyagok, öblítők) a nedvszívást rontja, miattuk húsz százalékkal csökken a textília nedvességfelvevő-képessége. Pelenkáknál pedig a legutolsó dolog, amit szeretnénk, az a nedvszívás csökkenése.

Ha textília-, bőrbarát és környezetbarát öblítési megoldást keresünk, válasszuk az ecetet, amely minden textília színélénkítő, puhító hatású öblítőszere. Az öblítőtartályba töltsünk vízzel (3x-ra) hígított 10%-os ételecetet, ez a textíliák színét is felfrissíti, de az anyagon nem marad ecetszag. Kellemes illatért cseppentsünk még az öblítőtartályba levendula vagy grapefruit illóolajat is.

 

Foszfátok

 A mosóporokban található foszfátok szerepe a vízlágyítás, ugyankkor nagyon károsak a vizi élővilágra (eutrofizáció, vízvirágzás). Bár a pelenkákat nem bántja, ha környezetbarát megoldást keresünk, válasszunk olyan mosószert, amelyben 0–7 százalék közötti a foszfáttartalom. A foszfátnál kevésbé terheli a környezetet a zeolit, de a legkörnyezetkímélőbb megoldásért használjunk mosószódát.

 

Összesítve tehát azt mondhatjuk, minél 'egyszerűbb' egy mosószer, vagyis minél kevesebb benne az adalékanyag, annál pelenkabarátabb. Hogy elkerüljük a mosószer-lerakódásokat, a csomagoláson ajánlott mennyiség felét használjuk, ha mosóporról, és csak az egyharmadát, ha folyékony mosószerről van szó.

És hogy a kettő közül melyiket válasszuk? Erről bővebben a következő részben!

 

 

Felhasznált forrás: Ökoszolgálat

További hasznos információkért böngészd a http://mososzer.lap.hu/ oldalakat!

Folytatódik a pelenkák mosásával foglalkozó sorozatunk, ahol végigvesszük a mosással kapcsolatos tényezőket, és megpróbálunk rájuk megoldást keresni.

 

Centrifuga

Egy másik eset, amikor a technika vívmánya barátból könnyen ellenséggé válhat.

A centrifugák ma már gond nélkül tudják az 1000-1200 fordulatszámot percenként, ami valóban nagyon hatásos a lehető legnagyobb nedvesség eltávolításában.

Ugyanakkor ez nagyon nagy mechanikai igénybevételt jelent az anyagok számára (nem csak a pelenkáknak.)

Hacsak nem feltétlenül fontos a lehető leggyorsabb száradási idő, bánjunk kíméletesebben a pelenkáinkkal, és ne állítsuk a centrifuga fordulatszámát 800-nál magasabbra. Nem csak az anyagot, de a gumirozást és a PUL bevonatot is kíméljük ezzel.

 

 Ezt a Little Comfort bambuszpelenkát lekopaszította a túl magas fordulatszám.

 

 

 

Ha az újrapelenkákról van szó, nincs még egy olyan téma, amely akkora port kavarna, mint a pelenkák mosása. Ez az a téma, ahol elegendő egy kérdés, és legalább 100 tutibiztos módszert és egymásnak ellentmondó tanácsot ajánlanak.

 

Hogy miért van ez?

Egyszerűen azért, mert a mosás túl sok tényezőtől függ, amelyek mind befolyásolják a végeredményt.

Ebben a sorozatban végigveszünk néhány ilyen szempontot, és megpróbálunk rájuk megoldást keresni.

 

A mosógép

Nem mindegy, hogy milyen mosógépünk van, hogy mennyi vízzel mos és hogyan centrifugál.

Számtalan szülő kerül nehéz helyzetbe az egyre jobban elterjedő HE (high efficiency) energiatakarékos mosógépekkel, amelyek érzékelik a töltet súlyát és a mosáshoz csak a lehető legminimálisabb vizet adagolják. Ez a pelenkák esetében azért problémás, mert a pelenkák legfőbb feladata a nedvszívás, és a legtöbb pelenka, mikor a mosógépbe kerül, még közel sem érte el kapacitása határait.

Így azt a kevés vizet, amit a mosógép elegendőnek ítélt a mosásra,felszívják a pelenkák, és ilyenkor fordul elő az úgynevezett 'szárazon mosás'.

Ilyenkor a pelenkák nem tudnak tökéletesen átmosódni, és ezt különböző kellemetlen szagokkal hozzák a tudomásunkra.

 

 (Fotó: banana peel diapers)

 

Hogy mit tudunk tenni ilyen esetben?

A megoldás nagyon egyszerű! Még mosás előtt kell a pelenkákat eléggé benedvesíteni, ezt megtehetjük akár úgy is, hogy mosás előtt átöblítjük a pelenkákat, de nem csavarjuk ki őket.

Ha nem szeretnénk fogdosni a használt pelusokat (érthető ;D) akkor egyszerűen csak borítsunk egy vödörnyi vizet a pelenkákra, amikor már a mosógépben vannak. Ez a módszer nagyon jól működik akkor is, ha a pelenkákat mosózsákban gyűjtjük, és egyszerre szeretnénk nedvesíteni őket. Ez a módszer természetesen felültöltős mosógépeknél kivitelezhető könnyen.

Elöltöltős mosógépeknél csak egy kis leleményességre van szükség. Húzzuk ki a mosószer-adagoló fiókot, és ott töltsük fel a gépet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az egész gépet kell feltöltenünk, a beállított maximum vízszintnél tovább ez nem is sikerülne, de annyi nedvességet tudunk biztosítani a pelenkáknak, amivel a mosás hatékonysága nem romlik.

A pelenkák nedvesítése egy másik szempontból is előnyös megoldás. A nedvesebb pelenkáknak nagyobb a súlya, és a súlyautomatikával ellátott gépek így több mosóvizet fognak adagolni. Így nemcsak hogy a pelenkák nem fognak elszívni a mosóvízből, de még több vízben fognak átmosódni.

 

Ahhoz hogy a pelenkák tökéletesen tisztává mosódjanak, nagyon fontos a szennyeződés fellazítása a mosási program előtt. (Különösen fontos ez, mivel a legtöbb pelenkát 2-3 napig tároljuk, mielőtt mosásba kerül.) Éppen ezért válasszunk olyan mosóprogramot, amelyben van előmosás is.

Indíthatunk egy öblítési programot is, ha előmosás funkció nem választható, ebben az esetben ne engedjük, hogy a mosógép centrifugázzon.

 

 

 

Októberben is nyereményjátékkal vár az MKbaby!

 

Keressük a 'Láthatatlan pelust'!

 

Hogy egy kicsit érdekesebb legyen a játék, októberi ingyen pelenkánkért egy fotóval lehet versenybe szállni!

 

 Most, hogy megérkezett a hideg idő és el kell takarni a gyönyörű pelusokat, fontos, hogy a ruhák jól illeszkedjenek, kényelmesek legyenek!

Ha van olyan pelusod, amit szívesen ajánlanál másoknak, vagy olyan ruhadarab, amit ideálisnak találsz az újrapelusokhoz, akkor mesélj róla, és/vagy küldj nekünk fotót!

A fotón lehet a baba pelusban, vagy pelussal a ruha alatt, csak írd meg nekünk mit visel, és miért ajánlod! 

 

A fotókat és a véleményeket továbbra is a Facebook-on várjuk, itt pedig jelezhetitek, hogy játszottatok! 

Kíváncsian várjuk, melyik pelenka kapja majd a legtöbb szavazatot :) 

És hogy mit nyerhettek, ha játszottatok? 

 

Decemberig minden hónapban két márka vagy pelenkatípus verseng a kegyeitekért, és a nyertes döntheti el melyiket választja! A megmaradt versenyző a következő hónapban újra versenybe száll egy másik termékkel!
 

Bemutatjuk októberi versenyzőinket!

 

Blueberry Coverall VS Real Easy

 

  

 

    

 

 

 

 

 

 

 

A piros sarokban egy Blueberry Coverall nadrágpelenka külső várja szerető gazdáját! Pink Lemonade vagy Marina színben.

 

A kék sarokban a Real Easy nagyszerű all-in-one pelenkája, kiemelkedő nedvszívással!  Seagreen vagy Seaspray színben, a választott méretben.

 

Mit kell tenned ha Te szeretnél nyerni?

 

Regisztrálj az MKbaby hírlevelére, és/vagy

vásárolj a www.mkbaby.hu-n, és/vagy

kövesd az MKbabyt a Facebook-on és segíts nekünk megtalálni a 'láthatatlan' pelust!

 

Olvasd az ujrapelenka blogot, ahol minden hónapban szerepelni fog, melyik két pelenka versenyez a kegyeidért! Írd meg kommentben a 3 fenti lehetőségből melyike(kke)l pályázol és azt is melyik pelenkát/színt választanád, ha te lennél a nyertes!

HA EZT A LÉPÉST ELMULASZTOD,NEM VEHETSZ RÉSZT A SORSOLÁSON!

Vagyis mindegy melyik módo(ka)t választod a játékban való részvételre, azt a blogon meg kell erősítened a választott nyeremény megnevezésével! A beazonosíthatóság érdekében mindhárom esetnél tüntesd fel a hozzászólásban hol és mikor játszottál! (pl Facebook 2011.07.01. 01.óra 11.perc, vagy rendelés 2011.07.23. 23.óra 23perc)

 

A nyereményjáték mindig a hónap első napján kezdődik és a hónap utolsó napjáig tart. A nyertest sorsolással választjuk ki és a következő hónap 3. napjáig értesítjük.

 

Ha mindhárom lehetőséget kihasználod, megsokszorozhatod az esélyed a nyerésre!

Sok szerencsét!

 

Apróbetűs részek:

Minden regisztráció csak egyszer játszik, a regisztráció hónapjában.

Minden MKbaby webáruházban leadott rendelés játszik, a rendelés leadásának időpontja határozza meg, hogy melyik hónapban. Egy vásárló több rendeléssel is játszhat.

A Facebook oldalon lájkold az MKbabyt, és segíts nekünk megtalálni a 'láthatatlan' pelust! Fotózd le, töltsd fel, és írd meg miért ezt ajánlod!

 

A sorsolást független programmal végezzük, és bár a korábbi nyertesek kedvét nem akarjuk elvenni a részvételtől, így ők is minden hónapban újra játszhatnak, de fenntartjuk a jogot az újrasorsolásra, ha valaki olyan szerencsés, hogy harmadik alkalommal is őt választja a gép. A játék tisztaságának érdekében ezt, reméljük, mindenki el tudja fogadni.

És hogy a szerencséjének más is örüljön a nyertesektől két dolgot kérünk: először is erősítsék meg a Facebookon, hogy megkapták a nyereményt, valamint egy terméktesztnek is örülnénk, melyet a blogban jelentetnénk meg.