Ha az újrapelenkákról van szó, nincs még egy olyan téma, amely akkora port kavarna, mint a pelenkák mosása. Ez az a téma, ahol elegendő egy kérdés, és legalább 100 tutibiztos módszert és egymásnak ellentmondó tanácsot ajánlanak.

 

Hogy miért van ez?

Egyszerűen azért, mert a mosás túl sok tényezőtől függ, amelyek mind befolyásolják a végeredményt.

Ebben a sorozatban végigveszünk néhány ilyen szempontot, és megpróbálunk rájuk megoldást keresni.

 

A mosógép

Nem mindegy, hogy milyen mosógépünk van, hogy mennyi vízzel mos és hogyan centrifugál.

Számtalan szülő kerül nehéz helyzetbe az egyre jobban elterjedő HE (high efficiency) energiatakarékos mosógépekkel, amelyek érzékelik a töltet súlyát és a mosáshoz csak a lehető legminimálisabb vizet adagolják. Ez a pelenkák esetében azért problémás, mert a pelenkák legfőbb feladata a nedvszívás, és a legtöbb pelenka, mikor a mosógépbe kerül, még közel sem érte el kapacitása határait.

Így azt a kevés vizet, amit a mosógép elegendőnek ítélt a mosásra,felszívják a pelenkák, és ilyenkor fordul elő az úgynevezett 'szárazon mosás'.

Ilyenkor a pelenkák nem tudnak tökéletesen átmosódni, és ezt különböző kellemetlen szagokkal hozzák a tudomásunkra.

 

 (Fotó: banana peel diapers)

 

Hogy mit tudunk tenni ilyen esetben?

A megoldás nagyon egyszerű! Még mosás előtt kell a pelenkákat eléggé benedvesíteni, ezt megtehetjük akár úgy is, hogy mosás előtt átöblítjük a pelenkákat, de nem csavarjuk ki őket.

Ha nem szeretnénk fogdosni a használt pelusokat (érthető ;D) akkor egyszerűen csak borítsunk egy vödörnyi vizet a pelenkákra, amikor már a mosógépben vannak. Ez a módszer nagyon jól működik akkor is, ha a pelenkákat mosózsákban gyűjtjük, és egyszerre szeretnénk nedvesíteni őket. Ez a módszer természetesen felültöltős mosógépeknél kivitelezhető könnyen.

Elöltöltős mosógépeknél csak egy kis leleményességre van szükség. Húzzuk ki a mosószer-adagoló fiókot, és ott töltsük fel a gépet. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az egész gépet kell feltöltenünk, a beállított maximum vízszintnél tovább ez nem is sikerülne, de annyi nedvességet tudunk biztosítani a pelenkáknak, amivel a mosás hatékonysága nem romlik.

A pelenkák nedvesítése egy másik szempontból is előnyös megoldás. A nedvesebb pelenkáknak nagyobb a súlya, és a súlyautomatikával ellátott gépek így több mosóvizet fognak adagolni. Így nemcsak hogy a pelenkák nem fognak elszívni a mosóvízből, de még több vízben fognak átmosódni.

 

Ahhoz hogy a pelenkák tökéletesen tisztává mosódjanak, nagyon fontos a szennyeződés fellazítása a mosási program előtt. (Különösen fontos ez, mivel a legtöbb pelenkát 2-3 napig tároljuk, mielőtt mosásba kerül.) Éppen ezért válasszunk olyan mosóprogramot, amelyben van előmosás is.

Indíthatunk egy öblítési programot is, ha előmosás funkció nem választható, ebben az esetben ne engedjük, hogy a mosógép centrifugázzon.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrapelenka.blog.hu/api/trackback/id/tr863297243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása