Számtalan eldobható pelenkát használó anyukától hallottam, olvastam mostanában, hogy ők egyáltalán nincsenek meggyőződve arról, hogy mosható pelenkát használni olcsóbb lenne, mert hát ugye a víz és a villany, etc. És hát a mosható pelenkák drágák, eldobhatóból pedig nem is kell olyan sok.

Szóval megpróbáltam más megközelítésből nézni ezt a költség-aspektust.

 

 

Vegyük tehát azt az esetet amikor tényleg éppen annyiba kerül eldobható pelenkát használni, mint moshatót.

Sokan írják, hogy a most reklámozott, akár tizenkét órát bíró eldobható pelenkából már sokkal kevesebb is elég. Hát vegyünk csak napi 5 darabot, egyet számolunk éjszakára, így a nappali hosszabb időszakra (kb 14 órára) jut négy darab. Ez átlagolva annyit jelent, hogy egy pelenka 3,5 órát van a babán, de ha egyet az általában nem menetrendszerűen (értsd a pelenkázás előtti utolsó pillanatban) érkező nagydologra számolunk, valószínűsíthető, hogy a másik 3 jóval több időt tölt a babán. Orvosi kutatások igazolták, hogy ennél kevesebb pelenka használata napi szinten komoly egészségügyi kockázattal jár a babára nézve, főleg hugyúti fertőzések formájában.

Egy 96 darabos, átlagos minőségű eldobható pelenkacsomag ára 4640Ft, ez 48Ft-os darabárat jelent. Egy napi pelenkamennyiség ára 240Ft, egy évre számolva az eldobható pelenkák költsége: 87600Ft. Ebben az összegben nincs benne az újszülött időszak megnövekedett pelusigénye sem.

Ha a baba nagyon ügyes és van rá igénye, akkor szülői támogatással elérheti a szobatisztaságot már akár 2 éves kora körül. Bár statisztikailag nem ez a jellemző, de tegyük fel a számítás kedvéért, hogy csak 2 évnyi pelenkára van szükség.

Így eldobható pelenka használatával 2 év alatt 175.200 Ft-ot költünk.

Tehát ne felejtsük, ez az összeg úgy jött ki, hogy nem számoltunk az újszülöttkori extra mennyiségekkel, az ajánlottnál kevesebb napi darabszámmal kalkuláltunk és csupán két évnyi pelenkás korszakot vettünk figyelembe.

 

Nézzük most a másik oldalt:

Hogyan érhetjük el ezt az összeget mosható pelenkákkal?

A mosható pelenkák költsége két tételből adódik össze, a beszerzési és a használati (mosási) költségekből.

Egy teljes készlet ára a legtöbb minőségi pelenkából 80000Ft körül mozog, legyen ennyi a beszerzési keret. Ez általában tartalmaz annyi pelenkát, amennyivel megoldható a 3 naponkénti mosás. Ez évi 122 mosást jelent.

A mosógépek műszaki leírásában szerepel hogy a szabvány szerint a 60 fokos pamutprogram (ami a pelenkák mosásához ideális) mennyi vizet és áramot fogyaszt.

Az én 5 éves Indezit mosógépem 52 l vizet és 0,95 kWh energiát fogyaszt el egy mosás alkalmával. Bár mi szárítógépet nem használunk, de ehhez a számításhoz figyelembe veszem szárítógép fogyasztását is. (A szárítógépre vonatkozó adatok a bambio-tól származnak.)

Fővárosi adatokkal számolva egy pelenkamosás ennyibe kerül:

Víz: 0,228Ft x 52 l = 11,856Ft

Csatorna: 0,40662Ft x 52 l = 21,14424Ft

Áram: 0,95kWh x 42Ft = 39,9Ft

Mosás összesen (kerekítve) : 73Ft / alkalom

 

Szárítógép használatával: 2,8kWh x 42Ft = 117,6Ft / alkalom

 

Mosószer és mosási adalékok: 70Ft/alkalom

 

Évi 122 alkalommal számolva: 261Ft x 122 = 31.842 Ft

 

Mosható pelenkákhoz nagyon ajánlott kakifogó papírbetét használata. A nedves papírbetétek moshatóak így veszteségként csak a nagydologgal szennyezett papírokat veszem, napi 2 darabot. Egy évre 730 lap fogyásával számolhatunk, ez 1190Ft/100lap esetén 8687Ft költséggel fog járni.

Ha itt is feltételezzük hogy 2 éves korra szobatiszta lesz a baba, akkor az alábbi végösszeget kapjuk:

 80000 + 2 x (31842 + 8687) = 161.058 Ft

 

Vagyis ha a legdrágább pelenkákból vásárolunk be, és még szárítógépet is használunk a pelenkáinkhoz, és nem felezzük a papírbetéteket, akkor is alatta maradunk az eldobható pelenkák költségeinek! ( 161.000Ft - 175.200Ft)

 

Volt egy szűken számolt eldobható pelenka kalkulációnk, és egy bőkezűen számolt mosható pelenkakalkulációnk, és így lett közel azonos a pelenkázási költség.

A valóságban viszont:

A mosható pelenkák esetében:

- papírbetétből elegendő akár a felét is használni, mert akkora méretűek, így egy tekercs tovább kitart - a költségek tovább csökkennek

- szárítógép helyett ha lehet teregessünk a szabadban, vagy válasszunk alacsonyabb hőfokot - a költségek tovább csökkennek

- tervezzünk előre - testvérek esetén a pelus-beszerzési költségek megoszlanak - a költségek tovább csökkennek

- ha a babánk elérte a szobatisztaságot - a minőségi pelenkáknak használtan is nagy keletje van, akár a beszerzési ár 1/5 - 1/3 -át is visszanyerhetjük - a költségek tovább csökkennek

Az eldobható pelenkák esetében:

- újszülött korban akár napi 10-12 pelenkára is szükség van - a költségek tovább emelkednek

- egészségügyi szempontból nem ajánlott hogy az éjszakát kivéve a babák 3 óránál többet töltsenek egy pelenkában, több darabra van szükség - a költségek tovább emelkednek

- statisztikák alapján az eldobható pelenkát használó babák 6-12 hónappal később lesznek szobatiszták, mint mosható pelust viselő társaik - a költségek tovább emelkednek

 

 

Szóval akárhogy is számolok, nem tudom kihozni azonos költségből a kettőt, a mosható pelenka egyértelműen a költséghatékonyabb választás!

Ti mit gondoltok erről?

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrapelenka.blog.hu/api/trackback/id/tr943166049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Próbafőző 2011.08.22. 10:01:31

Szerintem is jobban megéri, nem csak anyagilag. Sajnos sokszor látom/hallom, hogy úgy spórolnak a pelenkával, hogy nem cserélik, vagy ami még borzasztóbb, kiszárítják a pisis pelust és újra feladják.
süti beállítások módosítása