A foltkérdés

Címkék: napfény folt mosás gallszappan

2010.12.11. 21:06

Minden mosható pelenkázó szülő előbb-utóbb találkozik a foltos pelenka kérdésével. Hogyan lehet legkönnyebben megbirkózni azokkal a színes foltokkal?

Először is: attól, hogy foltos, még tiszta és higiénikus. Úgyanúgy használható a pelenka továbbra is, a folt minden mosással halványulni fog.

Ha még beszerzés előtt állsz, jó ha tudod, hogy a pamut pelenkák foltosodnak a leginkább. Egy flanell belsőből vagy betétből elég lassan tűnik el minden folt. Ennél jobban teljesítenek a bambusz és a mikroszálas anyagok.

Ha már ott a folt mit lehet használni?

A cellulóz alapú szálak mint például a pamut és a bambusz nem viselik jól a fehérítő hatású vegyszereket, és nem tesz jót a pelenka gumírozásának sem, ezért ezek használatát lehetőleg kerüljük.

Pelenkalevétel után azonnal kezelhető a folt gallszappannal, ezt a DM-ben is lehet kapni. Ha viszont nincs időd vagy kapacitásod a pelenkákat előkezelni, létezik egy nagyon könnyű és olcsó módszer a foltok eltüntetésére. Annyira olcsó, hogy valójában ingyen van :)

Ez a módszer a természetes fény ereje. Több helyen találkozhatsz a tanáccsal, hogy szárítsd a pelenkákat a szabadban, de miért is jó ez?

Valójában nem a napfénynek hanem az UV sugárzásnak van folttisztító (folteltüntető) hatása.

Ugyebár az anyagokat aszerint látjuk színesnek, ahogyan a fényt nyelik el. Az UV sugárzás hatására oxidáció megy végbe az anyag részecskéiben, amelyek ettől másképp nyelik el a fényt, vagyis kevésbé színesnek látszanak. Minél több vagy erősebb UV sugárzás ér egy színt, annál erősebb lesz a hatás és annál halványabb a szín/ folt. Ugyanígy működnek a fehérítők (Vanish, Clorox, etc) is, valójában nem kiveszik a foltot, hanem módosítják az anyag fényelnyelő tulajdonságát, így csak optikailag tűnik el a folt számunkra.

A közvetlen napfény gyorsabban hat, de egy borús napon is van UV sugárzás, ezért nyugodtan teregessünk akkor is a szabadban.

http://www.pollutionissues.co.uk/whiter-than-white-truth-about-bleach.html

 

A legtöbben már a kisbaba születése előtt eldöntjük hogy újrapelenkát fogunk használni. Utánaolvasunk, kutakodunk a neten, és végül megrendeljük a számunkra legszimpatikusabbakat. A jelenleg kapható egyméretes pelenkák nagyon vonzóak, hiszen azt ígérik egyetlen befektetéssel újszülöttkortól a pelenkáskor végéig meg van oldva a kérdés.

Nos, nem akarok senkit elriasztani, de a legtöbb újszülöttre bizony nem jók az egyméretes pelenkák. Amikor hazaviszed azt a csöppnyi csomagot, és mellérakod a pelenkát, azt gondolod hónapokba telik míg belenő a gyerek. Hát ha hónapokba nem is, de néhány hét sokszor kell mire a pelenka legkisebb méreten megfelelően áll.

Mit lehet ilyenkor tenni, ha nem akarsz még arra a néhány hétre sem eldobható pelenkát használni?

 A legkönnyebb dolgod akkor van, ha zsebes pelenkákat vásároltál. Ilyenkor elég 3-4 darab újszülött külsőt beszerezni, a Totsbots, Thirsties vagy Bummis külsői nagyszerűek, és azokat használhatod a zsebesek betéteivel.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha így nem működik, akkor a külsők mellé érdemes még beszerezni néhány szintén újszülött méretű prefoldot.Ebből legalább két tucat kell.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az újszülöttek pelenkáját elég gyakran kell még cserélni, ezért erre a rövid időszakra nem érdemes AIO-ból megvásárolni a készletet. Ha valaki mégis ezt szeretné, a TotsBots Teenyfit AIO ideális újszülött méret, belül finom bambuszréteggel és kívül csodás mintákkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ti milyen megoldást javasolnátok az újszülött időszakra, vagy mi vált be leginkább?

Újszülött fotók: www.pinstripesandpolkadots.com

 

Ez itt Motta Motta, és bemutatja hogyan lehet a prefoldokat hajtogatni, rögzíteni.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Newspaper (elöl nagyobb nedvszívás, ideális kisfiúknak)






 

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Angel Wing ('hagyományos' hajtás)






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bikini Twist (a lábak közé kerül sok anyag, kislányoknak nagyon hasznos hajtogatási mód)




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jelly Roll (kiválóan megfogja azt a folyékony anyatejes kakit)






 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ooey (pici babáknak, ha túl nagy a prefi)









 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Diva ( sokat hason fekvő babáknak)







 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Poonico (picike babáknak szintén, ha nagy a prefi) 
 








 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Varrás mentén

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Varráson keresztbe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezeket a képeket az alábbi oldalon találhatjátok meg eredetiben:

http://www.theecofriendlyfamily.com/2009/08/prefold-picture-tutorial.html

 

Jó gyakorlást, jó próbálgatást :)

Milyen főbb szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor a készletünket összeállítjuk?

1 NE -

-azt vedd alapul másnak mi vált be! A minőségi tanácsokat meg lehet fogadni, de az eltérő kialakítású pelenkák más babákra másképp passzolnak! Eltérő korú gyerekeknél is más működhet.

- dőlj be a saját preferenciáidnak! Meglehet látatlanban a pamutot favorizálod, vagy nem tudsz patentos változaton kívül mást elképzelni, aztán használat közben derül ki hogy a pamut nedvszívása nem elég és áttérsz a bambuszra, a patentről meg a tépőzárra, mert azzal az apa és a nagyszülők is jobban boldogulnak.

- higgy a képeknek! A pelenka webáruházak képei idealizáltak, ráadásul a fehér háttér előtt a mereteket sem lehet megsaccolni. Aztán amikor megérkezik a csomag akkor döbbensz meg mekkora az a pelenka amit te az újszülöttedre akartál ráadni. (én kétszer jártam így) Jó barátod lehet ebben a Google képkereső, figyeld hogy mekkora babán áll igazán 'jól' az a pelenka és többet megtudhatsz a pelenkák anyagáról is.

- félj több típust kipróbálni! Az én tapasztalatom az hogy érdemes legalább két eltérő típusú pelenkát beszerezni. Egy fajtát a napi két-három órás etapokra, ezeknél nem szempont az őrületesen nagy nedvszívás, a mikroszálas erre tökéletes. Egy másik típust pedig az éjszakai maratonra, nálam erre egyértelműen a bambusz a nyerő.

Választás előtt gondold át a következőket is:

- Milyen mosási, szárítási lehetőségeid vannak? Ne álljon a készleted kizárólag bambuszból, ha nem tudsz rászánni másfél napot és helyet a száradásra.

- Ki fogja a gyereket pelenkázni? (Tervezed hogy a pelenkáskor vége előtt hosszabb időre közösségbe kerül?) Ha nem csak te fogod pelenkázni, hanem a másik szülő, nagyszülők, bébiszitter, óvónők, akkor őket is vedd figyelembe. Lehet hogy te szívesen kísérletezel a prefoldok hajtogatásával de ez másnak nagy kihívás és felesleges macera lehet. A tépőzár is kisebb kihívást jelent, és téged is megkímélhet a bosszúságtól, hogy 'már megint nem jó helyre patentoltak!'

- Mekkora keretből gazdálkodsz? Ha keveset tudsz egyszerre rászánni jobban járhatsz egy külső+betétek napicsomaggal mint 3 db AIO-nal ugyanazért az árért. A duplabetétes pelenkák is jól megérik az árukat és mivel az AIO külsők gyakrabban száradnak, a második betéttl hamarabb visszaforgathatod őket a használatba, ergo kevesebb darab kell.

- Ragaszkodsz-e hozzá hogy csak természetes anyagot viseljen a gyerek? Ebben az esetben a PUL külsők s a mikroszálas betétek kiestek, de vigyázz mert a bambusz pelenkák is lehetnek kevert szálúak.

- Mennyire fontos hogy a pelenka környezetbarát legyen? A pamut gyártása az egyik legkörnyezetszennyezőbb eljárás, érdemes ezt is figyelembevenni.

- Mennyire érzékeny a baba bőre? Előfordult-e a családban már ekcéma? A bambusz természetes antibakteriális hatású, némely baba bőre a mikroszálas anyagokra érzékeny lehet, azt csak zsebes pelenkában használd.

- Tervezed hogy több gyermeked lesz egyidőben pelenkáskorú? Fontos hogy a pelenka kibirjon még egy-vagy két testvért? Ilyenkor jó választás lehet a méretre állítható pelenka, és a külső-belső kombó is, így a külsők kevesebb mosási igénybevételnek vannak kitéve.

- Mennyire fontos a kinézet? A mosható pelenkák csodálatos színekben és mintákban kaphatóak, és az elismerő pillantások megérik :)   

Neked melyik szempont az elsődleges, és volt e olyan dolog amiről menet közben derült ki hogy mégsem az való neked?

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása