Az újrapelenkáknak követniük kell a kisbabák növekedését, fejlődését. Vannak pelenkák amelyekből minden növekedési szakaszhoz meg kell venni az aktuális méretet. Ennek nyilvánvaló hátránya, hogy 3-4-szer kell megvásárolnunk egy készletet, minden méretből egyet.Ezeknél a pelenkáknál csak a derékméret állítható. Ilyen pl. az ImseVimse.

Léteznek úgynevezett egyméretes pelenkák is, ahol a pelenka hosszát és bőségét is állítani lehet, a hosszt általában patenttal vagy cipzárral, a bőséget tépőzárral vagy patenttal. Az egyméretes pelenkák nagy előnye, hogy egy készlet kiszolgálhat a születés pillanatától a szobatisztaságig. Így csak egyszer kell befektetni. Ilyenek például a BumGenius AIO, vagy Flip rendszerek, Coolababy, Happy Flute.

 

 Azt meg kell említenem, hogy a legtöbb újszülöttre nem igazán illeszkednek még ezek a pelenkák igazán jól, persze attól is függ, hogy 3 vagy 4,5 kilós újszülöttünk van-e. Viszont nagyon hamar belenőnek, általában néhány hét múlva ami első pillantásra hatalmasnak tűnt a babához képest már tökéletesen használható. Általában egy-másfél éves korban érik el a kisbabák a 'legnagyobb szélességüket', ilyenkor nem kell megijedni, hogy ki fogják nőni a pelenkát, ahogy elkezd eltűnni róluk a babaháj, újra szépen fog illeszkedni rajtuk a  pelenka. Vannak bizonyos rendszerek, ahol két mérettel oldják meg a babák növekedésének követését, így nem kell több készletet megvenni, de mégis jobban követhető a baba növekedése. Ilyen pl a Thirsties DuoWrap, a Weehuggers, a  TotsBots Teenyfit/Easyfit vagy a Kushies, Bummis csecsemő/tipegő pelenkák.

 

 

Külsőként többféle anyagot használhatunk:

PUL külsők: A PUL bevonattal rendelkező külsők nedvességzáróak, ugyanakkor kisebb-nagyobb mértékben légáteresztőek.Nagyon egyszerű a használatuk, kezelésük

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyapjú külsők: A gyapjú nagyon sok nedvességet képes magába szívni, anélkül hogy tapintásra érezhető lenne rajta. Kezelésük viszont nem a legegyszerűbb, megfelelő lanolinozás szükséges.

 

 

 

 

 

 

 

 

Polár külsők: Víztaszító tulajdonságuk miatt használják külsőknek, de ha sok a pelenkában a nedvesség , akkor átüthet a külsőn, ha nyomás éri (pl. ha rajta ül a baba).

Az újrapelenkákat két nagy csoportba sorolhatjuk, az egyik, ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső különálló, és ezeket kombinálhatjuk, a másik az úgynevezett all-in-one (AIO) pelenka ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső együtt található.

A külön külsők és belsők használatával kicsit nagyobb terünk van a kísérletezésre. Míg nappalra elég a külsőbe csak egy betétet vagy kontúrbelsőt tenni, addig éjszakára alkalmazhatjuk hozzá a nagyobb nedvszívású pl. bambusz formázott belsőket.

Mit lehet belsőként használni:

1. Tetrapelenka: Ha valaki nem akar sok pénzt ráfordítani, vagy csak kipróbálná, akkor az egyik legolcsóbb rendszer néhány külső kombinálása hajtogatott tetrával.

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Prefoldok: ezek úgynevezett előrehajtogatott pamutból készült pelenkabelsők, ahol középen van egy általában 6-8 rétegű összevarrott mag, a két széle pedig általában 4 rétegből áll. Ezek nagyon jól variálhatóak, akár téglalapként, akár különböző hajtogatott formákban lehet a pelenkában alkalmazni. Relatíve olcsók, de bizonyos hajtogatásoknál rögzítés szükséges, pl Snappi csattal.

 

 

 

 

 

 

 

forrás: eatcraftlive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Téglalap alakú betétek: A betét itt egy több rétegből álló téglalap, amit egyszerűen csak a külsőbe kell fektetni. A betét külső rétege lehet bambusz, ami a legjobb nedvszívó, polár, ami elvezeti a nedvességet, és a babapopsit szárazon tartja, vagy mikroszálas, ami nagyon gyorsan szárad, de lehet akár kombinált is. A betét magját néhány réteg pamutfrottír vagy bambusz adja. Szerintem ezeknek a betéteknek az alkalmazása a legegyszerűbb és szintén relatíve olcsók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Kontúr betétek: A téglalap alakú betéteknél formázottabb az alakjuk, de nincs túlbonyolítva. Közepes árkategória, rögzítésükhöz általában Snappi csatt szükséges.

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Formázott betétek: ezek éppen úgy néznek ki, mint az AIO nadrágpelenkák,csak nincs beépített nedvességzáró rétegük. Általában a derék és combrésznél gumírozottak, és gyakran beépített rögzítéssel rendelkeznek (tépőzár, patent). Az ilyen típusú betétekhez juthatunk hozzá a legdrágábban.

Az újrapelenkákat két nagy csoportba sorolhatjuk, az egyik, ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső különálló, és ezeket kombinálhatjuk, a másik az úgynevezett all-in-one (AIO) pelenka ahol a nedvességzáró külső és a nedvszívó belső együtt található.

Az eredeti AIO pelenkák nagy hátránya volt, hogy rendkívül lassan száradtak. Ennek kiküszöbölésére a gyártók többféle megoldást dolgoztak ki.

 

1. Zsebes pelenkák: A nedvességzáró külsőhöz belülről egy általában bambusz vagy polár belső réteg van varrva, a derékrésznél egy kis rés szabadon hagyásával. Ebbe a zsebbe kell a különálló nedvszívó magot behelyezni. Mivel a nedvszívó mag különálló, ezért gyorsabb a száradás, és szükség esetén a betéteket is lehet variálni, több betétet is bele lehet helyezni pl. éjszakára, és jól használhatóak hozzá a gyors száradású mikroszálas betétek is amelyek így nem érintkeznek a baba bőrével. Ilyen típusú pelenka a BumGenius, Coolababy, Fuzzibunz, Happy Flute, Pappose.

 

 

 

2. Hibrid vagy all-in-two (AI2) pelenkák: A nedvességzáró külsőbe a betét bepatentolható, de a mosáshoz, szárításhoz szétszedhető, így lehet lecsökkenteni a száradási időt. Ilyen típusú pelenka a Pop-in.

 

3. Egyéb megoldások: a leggyakoribb megoldás, hogy a betét nem egy rövid, vastag , hanem egy dupla hosszúságú, fele vékonyságú darabból áll, amit mosásnál, szárításnál szét lehet hajtani. Nagyon jó példa erre az ImseVimse, vagy a TotsBots.

 

4. Hagyományos AIO pelenkák: Ezekkel a pelenkákkal nem variáltak, minden maradt egyben, és valóban, legalább másfélszer olyan hosszú száradási idővel kell számolni. Ilyen típusú pelenka például a Kushies.

Amitől minden anyuka retteg elsőre, az a pelenkák mosása.  Őszintén szólva…….nem egy nagy ügy. Még annál is kisebb macera, mint amire készültem.

 

Itt azt írom le, én hogyan csinálom. Szerintem az ideális készlet 2-3 napra elég darab +öt/hat. Így 2-3 naponként mosva, amíg az előző adag szárad, marad mivel gazdálkodni. Számomra a legmacerásabb dolog a megfelelő mosószer megtalálása volt. Miért? A mosható pelusok mosószere nem tartalmazhat enzimeket, optikai fehérítőket, szín és illatadalékokat, mert ezek mind rontják a használt anyagok vízzáró tulajdonságát vagy nedvszívó képességét. Ugyanezért nem szabad öblítőt sem használni. Sajnos ebben az esetben a mosódió sem megoldás magas szappantartalma miatt, ami ugyancsak rontja a pelenkák minőségét.

A mai korszerű pelenkák esetében a gyártók már nem javasolják a nedves tárolást. A pelenkákat a pelenkatartó vödörben szárazon javasolt tartani a mosásig, legfeljebb csak használat után gyorsan átöblítve (sikálni, súrolni felesleges, ezt rábízhatjuk a mosógépre). De az sem probléma, ha a pelenkákat használat után egyenesen a tárolóvödörbe rakjuk (ha zsebespelenkákról van szó, akkor a külsőt és a betétet egy mozdulattal széthúzva, hogy jobban átmosódjanak), és onnan egyenesen a mosógépbe.Két vagy több kisgyerekkel nem is vacakolnék ennél többet, de nincs is szükség rá.

A pelenkákat így ’szárazon’ tárolva mosásig (2-3 nap)  semmi bajuk nem lesz, szaguk sincs.A vödör tetejének belsejére fel lehet ragasztani egy kis szivacsdarabot, arra lehet pár csepp teafa vagy levendula olajat csepegtetni, ami fertőtlenít és kellemes illatot ad.

Praktikus megoldás még mosóháló alkalmazása, amit a vödörbe teszünk, a vödör peremére ráhúzva, és mikor összegyűlt egy adag, mehet egyenesen a mosógépbe, nem kell a pelenkákat egyenként fogdossuk, pakoljuk. Arra viszont érdemes figyelni, hogy mosásnál a mosóhálót hagyjuk nyitva.

Szárításra  én egy egyszerű zokniszárítót használok, mert azon jól átjárja a levegő, de a hagyományos szárító is megfelel. A külsők általában fél nap alatt szárazak, a betétek értelemszerűen lassabban száradnak, de egy-másfél nap alatt a legtöbb bambuszbetét is kiszárad. Az AIO pelenkák száradnak meg a leglassabban.A betéteket lehet akár radiátoron is szárítani, a külsőknek nem tesz jót.

Vannak pelenkák, amelyeket eleve dupla betéttel árulják, vagy dupla betétes verzió választható. Így a száraz külsőket a tartalék betétekkel rögtön vissza lehet forgatni a használatba. Száradás után összerakom őket és úgy várják a felhasználást.

(Bár itt nem írtam róla, de ne felejtsük el, hogy a kakifogó betét használatával a legtöbb szennyeződés úgyis a vécében landol, a maradékot pedig tényleg nyugodtan rábízhatjuk a mosógépre.)

Ha valaki nem akarja megvárni míg egy egész töltet összegyűlik, (bár az én tapasztalatom az hogy 3 nap alatt ez mindig megtörténik) oda lehet pelenkamosást ágyneművel, törölközőkkel, de a többi gyerekruhával is.

Bár régen alapkövetelmény volt a pelenkák kifőzése, azt manapság még véletlenül se próbáljuk meg, nagy valószínűséggel lassan tönkre is tennénk a pelenkákat. Higgyük el, a mai mosószereknek van akkora hatásfokuk, hogy a pelenkáink 40-50-60 fokon mosva is tiszták lesznek. Ezenkívül a mosáshoz lehet adni 2-3 csepp teafaolajat, ami fertőtlenít, de a napsütésnek és a levegő ózonjának is van fertőtlenítő (és kiváló folttisztító) hatása, teregessünk a szabadban!

 

 

Sokan felhozzák ellenérvként, hogy a mosható pelenkák ára magas és a mosásuk is sok vízzel, árammal, vagyis költséggel jár. (Érdekes, még sosem hallottam ezt az indokot egy új ruha vásárlásánál, hogy nem veszem meg, mert mennyibe kerül a mosása! :)

Tehát mennyi is az annyi?

Az eldobható pelenkák költsége (2010, a legolcsóbb darabárral számolva) születéstől 3éves korig – 42 Ft/pelenka - átlag 6 db/nap: (3x365) x (6x42) = 275.940 Ft.

A mosható pelenkák költsége két tételből adódik, a beszerzési és a mosási költségekből:

Beszerzési költségek: A pelenkák darabára átlag 2 és 5 ezer forint körül mozog, nekem van mindkét végletről és nem érzek nagy különbséget minőségben. Egy készlet általában 18-23 darabból áll, vagyis összesen kb. 40-80ezer forintra jön ki. Egyben vásárolva már nem egészen 36ezer forintért megvehetünk egy teljes, 18 darabos készletet. A legtöbb készlethez adnak 100db papírbetétet, de ezek mérete olyan nagy, hogy felezve vagy akár harmadolva érdemes használni. Egy száz darabos doboz ára pl. 1190Ft.

Mosási költségek:

Az 5 éves Indesit WT102 mosógépem 60 fokon pamutprogramnál 52l vizet és 0,95kWh energiát fogyaszt.

A Fővárosi Vízművek 2010.01.01.-től érvényes közzétett adatai alapján a lakossági vízdíj 1 literre bruttó 0,228 Ft.

Az Elmű Nyrt 2010.01.01.-től érvényes díjszabása alapján 1 kWh áram díja átlagosan 42 Ft.

A Fővárosi Csatornázási Műveknél a 2011. évre szóló szennyvízelvezetés díja bruttó 406,62 Ft/m3, vagyis 0,40662 Ft/l.

Mosószer: DM-ben kapható BIP márkájú színezék és illatanyag-mentes Hypoallergén mosógél 990 Ft. (1,5 l kiszerelésben, 18 mosásra elegendő, 55Ft/mosás)

Háromnaponta mosva az havi 10, évi 120 mosás.

Tehát egy évre a költségek:

Víz:                        120 x 52l = 6240l x (0,228Ft+0,407Ft) = 3960Ft

Energia:               120 x 0,95kWh = 114 kWh x 42Ft = 4788Ft

Mosószer:          20 Ft x 120 alkalom = 2400 Ft

Összesen:           11.148 Ft /év

Papírbetét költsége: (feltételezve hogy átlag napi 2 db feles méretű landol a vécében): 4344Ft/év

3 évre számolva a mosható pelenkák teljes költsége együtt:  35.820 Ft + 33.444 Ft + 13030Ft = 82.294Ft

Az eldobható pelenkákhoz ugyanakkor még tartozik a popsi krém költsége is, amit mosható pelenkánál nem kell (és nem is ajánlott) használni.

Második gyereknél, vagy két egy időben pelenkás korú kisbabánál az árkülönbség még számottevőbb.

Két gyerek pelenkázási költsége: Mosható pelenkával: 140.938Ft Eldobható pelenkával: 551.880Ft

 

Ha van kedvetek nektek is számolni az alábbi linken megtehetitek :)

http://rapp-family.net/moshatopelus/

(Progi by Pogi)

Azt hiszem, az eldobható pelenkák előnyével mindnyájan tisztában vagyunk, ugyanakkor a korszerű mosható pelenkák is számos előnnyel rendelkeznek:

Bababarát!
Az eldobható pelenkákat gyakran azzal reklámozzák milyen szárazon tartják a babapopsit.De a szárazság nem egyenlő a tisztasággal. Ezek a pelenkák több ideig maradnak a babákon, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának, betegségeket és pelenkakiütéseket okozva. A mosható pelenka főként természetes anyagokat tartalmaz, és megfelelő légáteresztést biztosít, ezáltal nem okoz pelenkakiütést, és csökkenti a túlmelegedés veszélyét, amely különösen fontos az újszülött fiúk számára (herék megfelelő hőmérséklete). Ugyanakkor a baba csípőfejlődése szempontjából ideális terpesztartást biztosít. A száraz érzés miatt a szobatisztaságra szoktatás is nehezebb, a baba nincsen tisztában a történésekkel. Az újrapelenkát használó babák általában egy évvel hamarabb lesznek szobatiszták!

Pénztárcabarát!
Csak egyszer és jóval kevesebb pénzt kell kiadni a baba pelenkázási időszaka alatt. A testvérnél sem kell újra pelenkákat vásárolni (bizonyos gyártók már ’testvér-garanciával’ árulják termékeiket!). A legtöbb modern pelenka már méretre állítható, így egy készlet elegendő újszülöttkortól a szobatisztaságig. A mosható pelenkát használó babák hamarabb érik el a szobatisztaságot.Felmérés szerint az újrapelenkák használata napi 7 perc többletmunkával jár, nem ér ez meg egy évvel kevesebb pelenkázási időt?!

Környezetbarát!
Míg az eldobható pelenkák lebomlási ideje hulladékezelés nélkül több száz év, addig a vizsgálatok szerint a mosható pelenkáknál ez az idő hat hónap. A mennyiségben is hatalmas különbségek vannak 20 pelenka szemben a 6,5-7 ezer eldobható pelenkával. Ugyanakkor a lebomlás vagy hulladékkezelés során sem szabadulnak fel káros anyagok. A valaha eldobott használt pelenkák mindegyike még most is megtalálható odakint a természetben, és minden nap egyre több lesz! 2009-ben a világ népessége 83 millió fővel nőtt, ez nagyjából megfelel Németország egész lakosságának. Minden másodpercben átlagosan 2,6 csecsemő születik a Földön. Ha csak a megszületettek fele használ eldobható pelenkát az akkor is  92.000.000.000 vagyis 92 milliárd eldobható pelenka évente! Az eldobható pelenkák 98% -a! semmilyen hulladékkezelési eljáráson nem esik át, csak gyűlik a szemétlerakókban! A gyártók ajánlása szerint a széklettel szennyezett eldobható pelenkákból a széklet nagy részét el kell távolítani (WC-be borítani), mielőtt a szemétbe dobjuk, de ezt a legtöbben elmulasztják megtenni. A széklettel szennyezett eldobható pelenkákból több mint 100 féle vírus és baktérium mosódik ki és szennyezi el a talajvizet! Ha újrapelenkát használunk, mindettől megkíméljük a környezetünket!

 

süti beállítások módosítása