Az alábbiakban egy nagyon érdekes kérdésről olvashattok, amit a Családinetre küldtek be:

Kedves Réka,
egyéves babámat bölcsődébe adnám. Van-e valamilyen visszajelzése vagy információja arról, hogyan kezelik az itthoni bölcsődékben a mosható pelenkákat? Ugyanis mi csak és kizárólag azt használunk. Van-e esély arra,hogy a gondozók együttműködnek velünk, és elcsomagolják a pelusokat, (nem kérném, hogy mossák ki) - esetleg külföldön ahol ismertebbek a moshatók, hogyan viszonyulnak ehhez? (Gondolok arra, hogy majd később ezt itthon is átvesszük esetleg, mint sok mást..)
Válaszát előre is köszönöm,
Lenke

Kedves Lenke!

Sajnos mivel Magyarországon még nem annyira elterjedt a modern mosható pelusok használata, ezért a bölcsődéknek sincs ezzel kapcsolatosan egységes álláspontjuk, és még gondozónője is válogatja, hogy ki hogyan viszonyul a kérdéshez.

Ha számodra fontos, hogy a kisbabádat a bölcsődében is mosható pelusba csomagolják, akkor az alábbiakat javasolnám:

1. SOHA ne indíts azzal a kérdéssel, hogy használnának-e mosható pelust a kisbabáddal. Ez nagyon fontos! Ugyanis egy eldöntendő kérdésre, főleg, ha a kérdezett nem is tudja pontosan miről van szó, a legkönnyebb nemet mondani. És innen már veszett az ügy, hiszen egy már meghozott döntést sokkal nehezebb megváltoztatni, és meggyőzni az illetőt a döntése ellenkezőjéről.

2. Mindenképpen kérj egy személyes találkozót a bölcsőde vezetőjével és/vagy a baba majdani gondozónőjével.

3. Válaszd ki a pelusaid közül azt, aminek a használata a legegyszerűbb, amelyik a leginkább hasonlít az eldobható pelusokra (ez általában valamilyen tépőzáras AIO vagy zsebes pelenka). A beszélgetés során hozd fel a pelenkázás témáját, és mondd el, hogy számodra egészségügyi/környezetvédelmi/pénzügyi szempontból fontos, hogy a babádon csak a saját pelenkáit használják, és itt vedd elő a pelust, mutasd meg, mennyire egyszerű a használata, éppen olyan, mint egy eldobható pelenkáé.

4. Vigyél magaddal egy zárható pelenkatartó zsákot, és mutasd meg nekik, hogy az egyedüli különbség a mosható pelusok használatát illetően annyi lenne, hogy a levett pelust a tartalmával együtt nem a kukába dobják, hanem a saját pelenkazsákotokba gyűjtik, további tennivalójuk a mosható pelusokkal nekik nincs! (ha prefoldokkal pelenkáztok, vagy kétrészes pelenkát használtok, az természetesen nagyobb feladat elé állítja a gondozónőket, ebben az esetben vagy nyitottak arra, hogy ezeknek a használatát megtanulják, vagy számukra ajánlott beszerezni néhány fent említett tépőzáras zsebes pelust - hiszen ha látják, hogy mi próbáljuk számukra a lehető legkönnyebb megoldást biztosítani, ők is nyitottabbak lehetnek a mosható pelusok használatára.)

5. Ha ezek után is ellenérzéseik vannak a mosható pelusok használatával kapcsolatban, kérj tőlük egy 2 hetes próbaidőt, és javasold, hogy a tapasztalatok után üljetek le újra megbeszélni a kérdést. Hiszen mindannyian tudjuk, akik mosható pelust használunk, hogy a gyakorlatban minden sokkal egyszerűbb, mint ahogyan azt egy tapasztalatlan feltételezi.

+1 ötlet: ha sikerrel járt a küldetés és a gondozónők hajlandóak a ti pelusaitokat használni, ne felejtsd el emlékeztetni őket, hogy a babád popsiján ne használjanak popsikrémet!

Remélem ezek a ötletek segítenek abban, hogy a bölcsőde felvállalja a mosható pelusok használatát. Sok sikert!

Saját tapasztalataim a bölcsődei moshatózással minden várakozásomat felülmúlták. Az intézmény igazgatónőjét kerestem meg ezügyben, és gyakorlatilag az első pillanattól le volt nyűgözve az újrapelenkáktól. (Talán még emlékezett, milyen volt a gyerekei pelenkáját mosni). Részletesen átbeszéltük, mit kérek tőlük, majd megmutattuk a pelusokat a két gondozónőnek is, akik csoportjába a kislányom került. Ők is nagyon nyitottan és pozitívan álltak a dologhoz. A gyakorlatban a moshatózás semmi gondot nem okozott. A lecserélt pelenkákat pelenkazsákba gyűjtötték, amit mi vittünk minden nap tisztán, és mindig volt ott két-három tartalék pelus is. Tudom, hogy nem mindenhol veszik ezt ennyire könnyedén, de érdemes megpróbálni!

Nektek milyen tapasztalataitok vannak az 'intézményi' moshatózással? Kellett küzdenetek?

Sikertörténeteket is szívesen olvasunk :)

kép forrása: mothering.com

"Ami a feneket illeti: szerintünk a pelenka a baba fehérneműje. Mindenki jobban szeret kényelmes divatosban lenni, mint műanyag eldobhatóba...n. Ez a babákat is megilleti. És hogy valóban illesse is az említett fenekeket, divatosnak kell lennie, hogy az illető baba anyukája is örömét lelje a pelenkázásban. Cél a fenntartható jövő egy divatos jelenben. Óvjuk a környezetet és kisbabáink bőrét, népszerűsítsük a mosható pelenkát! De kinek van erre helye, ideje, energiája? Egy olyan termékcsalád létrehozása a cél, amely igény szerint használható mosható, és eldobható ökobetéttel. Mi gondolunk az elfoglalt, vagy a kis lakásban élő anyukákra is! Miért hozzuk külföldről a trendi mosható pelenkákat? A szállítás is nagy környezetterhelés. Gyártsunk hazait! Az olcsó is lehet divatos, csak pár jó ötlet kell hozzá. Ha nem győzött meg a környezetvédelem, győzzön meg a divat! Egy pelenkáskorra vetítve ezzel még olcsóbban is lehet kijönni. Mert a babák is igazán megérdemlik a megfizethető luxust!"

Támogassátok ti is ezt a nagyszerű kezdeményezést!

http://blindinvestment.hu/venture/bemutato.php?page=4&id=707

A mosható avagy ökopelenkák egyik legnagyobb előnye, hogy a vízhatlan külső réteg egyben légáteresztő is.

Ez első hallásra kicsit ellentmondásosnak tűnhet, ezért elkészítettem ezt a videót, ahol ti is a saját szemetekkel láthatjátok a bizonyítékot :)

Az első videón láthatjátok, hogy a pelenkakülső valóban légáteresztő.

 

 

A kísérlet leírása: a pohárba forró vizet öntöttem, erre került rá a pelenkakülső. A fölé helyezett pohár oldalán néhány másodperc múlva megjelenik a pára, ami nyilvánvalóan csak a pelenkakülsőn keresztül kerülhetett oda. (Hogy a pára jobban látható legyen, egy szórólapot tettem a pohár mögé, az első alkalommal még kiválóan olvasható a felirat a poháron keresztül, a harmadik alkalomnál már a felirat is alig látható.)

Ezzel bizonyítható, hogy a pelenkakülsők valóban légáteresztő tulajdonsággal rendelkeznek. A második videón pedig azt láthatjátok, hogy ugyanaz a pelenkakülső valóban vízhatlan is.

 

 Sikerült a pelenkakülső egy részét összevizeznem, ez a jobb oldalon látható az anyagon, az anyag színe elsőtétül ha a külső oldala lesz nedves. A szivárgásteszt részén látható, hogy nem látható a sötétebb, elnedvesedett szín :)

A PUL/TPU technológiáról néhány szót:

A modern mosható pelenkák külső bevonatához egy speciális technológiát használnak, valamilyen textil anyagot egy speciális poliuretán bevonattal látnak el.

Ezt a technológiát eredetiles hegymászók ruházatához fejlesztették ki, ahol elengedhetetlen volt, hogy az extrém időjárási körülmények és hőmérsékletek ellenére a ruházat jól szigetelő, ugyanakkor légáteresztő legyen, megakadályozva ezzel a befülledést.

Ezt a bevonatot úgy lehet elképzelni, mint ha sok millió, a hajszálnál is sokkal vékonyabb csatorna futna keresztül rajta, ezeknek a csatornáknak az átmérője annyira kicsi, hogy az apró légrészecskék még átférnek rajta, a nagyobb nedvességrészecskék viszont már nem.

Vagyis az anyag egyszerre lesz légáteresztő és vízhatlan :)

 

Tudtátok ezt? Mit gondoltok róla? Teszteljétek le ti is, a felső pohár helyett tükröt is használhattok!  Várom a kommenteket :)

 

Enikő és Bálint története :)

Nos sziasztok, a mi történetünk úgy kezdődik, hogy nem akartam mosható pelenkát.....De kezdem az elején bár nem minden emlék tiszta, de kb emígyen történt:)

Léna barátnőm egy dolgos munkanapunkon mesélte el,mivelhogy nemsokára mi is babázunk, hogy Réka barátnőnk ( persze akkor én még Rékát nem ismertem) akinek akkoriban született a kislánya, ilyen meg olyan szipi-szupi mosható pelenkát ismer..... erre heves tiltakozásban törtem ki.

Én: na meg persze majd én pelenkát mosogatok, mikor lesz arra nekem időm gyerek mellett. Minek az csak nyűűűg!? Jaj én nem akarok. Az kakis pisis, az eldobhatót csak úgy kihajítod aztán kész.Én biztos nem fogok ilyen körülményes dologgal foglalkozni...........bla bla...(
ezután kaptam a felvilágosítást:mennyit használok majd el és mennyi idő alatt sem bomlik le)

Léna persze kiállt az igazáért és mint mindig nem hagyta annyiban a dolgot:) Aztán behozta a munkahelyre megmutatni, hogy higgyem már el nem a régi tetra pelenkás dologról van szó, amit az asszonyok ( még anyukám is)" vájlingban" főztek régen. Ez így ment egy darabig, mire felocsúdtam Rékáéknál ültem és néztem a sok szebbnél szebb, gyönyörűbbnél is gyönyörűbb pelusokat. Ő adta az infót én meg győztem befogadni, zsebes nem zsebes, külsők belsők. Nem is tudtam követni.
Ezért megegyeztünk, hogy haza megyek megbeszélem a férjemmel és majd jelzek. Drága uram úgy vélte ezt a döntést igazából nekem kell meghoznom, így döntöttem( hozzáteszem anyagi helyzetünket tekintettem elsődlegesnek). Elmentem Rékához, hogy navigáljon át engem a pelusok tengerén, és innen-onnan megrendeltünk (még Angliából is) egy kedvező kezdő csomagot, amit majd idővel lehet korrigálni.

Jelentem a végeredmény nyilvánvaló azoknak szerintem akik mosható pelusoznak... Imádom, imádom és imádom!

Az is tetszik benne, hogy ha esetleg idővel arra a következtetésre jutunk, hogy nem tudunk még egy gyerek nélkül élni, akkor ő neki is jó lesz. Szerencsére vidám színekben pompázik a pelus állományunk.( kék, zöld, fehér,nyuszis,tigrises, fa mintás, csíkos,drapp) A mosás szárítás nagyon egyszerűen kivitelezhető egy egyszerű csipeszes körszárítóval, amit a lakás illetve ház bármely pontján elhelyezhetünk. Én momentán az udvaron szárítom, így nem csak természetesen lesz fertőtlenítve az UV által, hanem friss illatú is. A férjem is hamar megtanulta kezelni, bár ő még mindig a zsebeseket részesíti előnyben amit előre összeállítva hamarabb rá tud helyezni virgonc fiúnkra. Remélem egyre jobban elterjed a híre ennek a pelenkázási lehetőségnek, mert valahol nekünk kell tenni a környezetünk tisztaságáért és hogy ne kelljen unokáinknak térdig járni majd az eldobható pelenkatengerben. Én szeretném, ha a nővérem is belátná, hogy nem arról van szó, hogy van pénzem eldobahtóra és nem mosogatok pelust.... mert ez igenis fontos. Ugyanis felajánlottam neki, hogy tovább adjuk nekik ha lesz babájuk és majd visszaadja, ha nekünk ismét szükségünk lesz rá, de elhárította a témát egy határozott nemmel. Megjegyzem most már sejtem milyen érzés lehetett Léna barátnőmnek, amikor én tettem ugyanezt vele. :( utólag is bocsi! :) De azt hiszem én sem hagyom annyiban és majd megpróbálom a párját meggyőzni az igazamról, hogy így rengeteg pénzt spórolhat meg, amit másra el lehet költeni. Nem igaz?  Hát azt hiszem ennyire futotta.

Köszönöm, hogy meghallgattátok ( elolvastátok) ! És köszönöm nektek csajok!!!

IMG040.jpg

Már a terhességem alatt is foglalkoztatott a téma. Semmit nem tudtam az EC létezéséről, mégis többször feltettem a kérdést a férjemnek: ha a kiskutya egy hónaposan szobatiszta tud lenni, a sokkal okosabb kisgyereknél miért tart ez három éves koráig? A kérdés nyitva maradt, mígnem egyszer csak rátaláltam az EC-re.

Minden a mosható pelenkázással kezdődött. Habár senkitől nem láttam, hallottam erről az opcióról, biztos voltam benne, hogy ki tudom kerülni azt a számomra borzasztó szemétgyártással járó ”papír” pelenkázást, amitől a szívem megfájdul. Így vagyok minden erőforrással pazarló és környezetszennyező gyakorlattal, amik mögött óriási iparágak és rengeteg pénz van. Van, akinek megéri szennyezni a környezetünket – a gyártóknak. A fogyasztóknak azonban nem, de gyakran nem is tudnak más lehetőségekről, mert azt nem reklámozzák a tévében. Mindenesetre az információs társadalomnak hála, aki keres, az talál. A mosható pelenkázással karöltve jött a babahordozás, és később ezen az úton továbbhaladva találtam rá az EC-re is.

EC (elimináció kommunikáció, pelenka nélkül): gyengéd és természetes folyamat, mely során a baba szerető segítséggel megtanulja kommunikálni az ürítési szükségleteit.

De pontosan miről is van szó? Az EC (vagy természetes csecsemőhigiénia) azon az elven alapul, hogy az ürítés tudatosítását nem tanulni kell, hanem kezdetektől figyelni kell a babát, mert már a születésétől kezdve jelez (fészkelődik, nyökög, mocorog, hangot ad) akkor, amikor ürítenie kell. Nekünk csupán az a dolgunk, hogy az igényeire reagálva (vécé, bili, csap fölött) megpisiltetjük, kakiltatjuk. A trükk az, hogy nem szoktatjuk rá, hogy bármikor, bárhol ürítsen a pelenkájába, hogy később erről le kelljen szoktatni. (Amúgy sem szeretem azokat a dolgokat a gyermeknevelésben, amikre én szoktatom rá, és később elveszem tőle. Így pl. cumink sincsen.) Ami fontos, hogy visszatartani csak nagyon rövid ideig tudja a baba, de ha lehetőséget kap üríteni, akkor ki tudja engedni a pisijét. Pisiltetés közben hangot szoktak adni a szülők, én azt mondom, piss-piss. Akkor is mondom, amikor a fiam pisil. A kezdetekkor, amikor még nemigen tudta, mit szeretnék vele a csap fölött, olyankor is mondtam, ha a pelenkázón véletlenül pisilt. Néhány nap alatt rájött, mi a lényege a csapnak.

És hogy mire is van szükségünk az EC gyakorlásához?

·         egy fél évesnél nem nagyobb babára (ennél később nem könnyű elkezdeni, de semmi sem lehetetlen)

·         egy támogató férjre (nélküle is megoldható, de Vele sokkal könnyebb)

·         rengeteg türelemre

·         figyelemre

·         kitartásra

·         sok-sok dicséretre

·         sok mosható pelenkára (vagy semmilyen pelusra J)

Könnyebb a dolgunk, ha van még:

·         EC pelusunk (Tetro)

·         támogatásunk a család részéről

·         sok-sok időnk

Ha minden megvan, minél hamarabb bele kell fogni!

A pisiltetés alapja lehet:

·         a baba jelzése

·         az anya megérzése (meglepően sokszor működik!)

·         időzítés

A fiam négy és fél hónapos volt, mikor elkezdtük. Emiatt sok nehézségbe ütközünk, ami valószínűleg akkor nem lenne, ha újszülött kora óta gyakorolnánk. Egyrészt már hozzászokott a pelusához, másrészt akkor már forgolódott, kúszva körbefordult, kicsit már haladt is előre. Folyamatosan erőlködött, így nemigen lehetett tudni, mikor miért nyögdécsel. J De az is nehezítés (azóta is), hogy ha belemerül valami játékba, akkor nagyon rosszul érinti, ha megzavarom holmi pisiltetéssel. Ebben nagy segítség az EC pelus, mert egy perc alatt megvagyunk az egésszel, nem kell a pelenkázón vetkőztetni-öltöztetni. A későbbi kezdésnek tulajdonítom azt is, hogy nem igazán jelez. Azt gondolom, hogy idővel kialakul ez is.

Nagyjából két hónapja EC-zünk, és vannak napok, amikor egész nap sikerünk van, és vannak napok, amikor szinte semmi sem megy a bilibe. Ami nagyon fontos, hogy ne fogyjon el soha a türelmünk, mindig próbálkozzunk, mindig bátorítsuk. Soha ne legyünk mérgesek, és semmilyen körülmények között ne kiabáljunk, és ne büntessünk! Az EC egy olyan elv, aminek a gyakorlásával rengeteg örömet kap a baba és a szülők is, de csak akkor, ha szeretettel, gondoskodással, türelemmel vagyunk mindig. Ha több napja nincs sikerünk, akkor is tartsunk ki, legyünk következetesek, mert ha egyszer csináljuk, egyszer nem, a baba nem fogja érteni.

Ha nagyon rossz napunk van, nagyjából félóránként megpróbálom pisiltetni, és pelenkát cserélek. Emiatt óriási lett a fogyasztásunk, jó sok pelust használunk, és állandóan mosom őket. De vannak jó napjaink, amikor az alvásokat leszámítva nem is lesz koszos pelenkánk. (Van, aki éjjel és alvás közben is pisiltet. Mi nem.) Most, hogy itt van a szép idő, ha tehetjük, kimegyünk a kertbe, és ott pelus nélkül van a fiam. Valahogy így könnyebben megy neki is, mert ugyan ritkán jelez, de elég sűrűn biliztetem, és még nem is pisilt a pokrócra. Bent viszont nem könnyebb pelenka nélkül, de majd arra is ráérez.

Az EC-nek is vannak fokozatai.

·         teljes pelenka nélküliség

·         részleges pelenka nélküliség (alváshoz, utazáshoz, stb. pelenka használata)

·         pelenkával, de állandó pisiltetés

·         pelenkával, csak pelenkázás alkalmával pisiltetés, illetve akkor, ha tudjuk/látjuk, hogy kakilni fog a baba

Ez utóbbit mindenkinek javaslom, annak is, aki nem tud/szeretne több időt, energiát ráfordítani a természetes csecsemőhigiéniára. Ezzel megadjuk a lehetőséget a babának, hogy ne üljön a kakájában, és azt is, hogy ha rögtön pelenkázás után kéne pisilnie, akkor az ne a pelusba menjen (tovább száraz és tiszta a pelenkája, jó a bőrének és a lelkének is J). Nem beszélve arról, hogy kis idő múltán nem fog a pelenkázás közben pisilni (kisfiú sem), mert megtanulja, hogy lehetősége van a két pelenka között pisilni.

Sok előnye miatt nem tudnám már máshogy csinálni. Habár mindenhol kiemelik, hogy az EC-nek nem célja, csak következménye a korai szobatisztaság (akár egy-másfél évesen), én mégis úgy gondolom, hogy ez egy olyan visszaigazolás, amiből érezzük, hogy igenis igénye és szüksége volt a babánknak arra, hogy pelenkázás helyett inkább figyeljünk rá. Jól esik az a tudat is, hogy nem ázik a babám bőre a pisiben (az eldobható pelenkák vegyi folyamatainak szörnyűségéről nem is beszélve), mindig tiszta. Azt gondolom, hogy az EC-vel olyan agyi funkciókat is aktivizálunk, amiket más esetben nem tennénk, így a baba értelmi fejlődésére is jó hatással van. A legcsodálatosabb része pedig az, amikor egy tiszta pelenkánál, egy bilibe pisilésnél, kakilásnál rettentő büszke vagyok a fiamra, aki ilyenkor mindig nagyon boldog.

 

Sztancs Mira

 

A mosható pelenkákkal kapcsolatban a legtöbb problémát a megfelelő mosószer megtalálása jelenti. Az általános, kereskedelmi forgalomban kapható mosószerek tele vannak felesleges adalékanyagokkal, mint például az illat és színezékanyagok, optikai fehérítők, ezek a pelenkák nedvszívását akár 40%-kal is csökkenthetik.  A speciális, külföldi, pelenkagyártók sajátmárkás pelenkamosószerei pedig meglehetősen drágák.

Mér régóta foglalkoztatott ez a probléma, és elkezdtem utánajárni, milyen lehetőségek vannak egy magyar gyártású pelenkamosószer megvalósítására. A véletlennek is köszönhetően rátaláltam egy lelkes fiatalokból álló családi vállalkozásra, akiknek a termékei egytől egyig Földbarát, természetes összetevőkből álló kíméletes tisztítószerek.

A pelenkamosószerekre vonatkozó követelményeket átbeszélve összeállították az ideális pelenkamosószert.

Mi is ez? A zöld mosás elve alapján készült és a neve ÖKOPEL

Büszkén1.jpg

Az ÖKOPEL csak természetes összetevőket tartalmaz, minden pelenkafajtához és anyaghoz megfelelő. Foszfát, foszfonát és klór mentes. Nem tartalmaz allergiát okozó illat-és színezőanyagot, a legérzékenyebb bőrű babáknak is ideális. Tartósítója ebben a mennyiségben alkalmazva veszélytelen, finomkozmetikai anyag. ( enélkül hűtve kellene tárolni) Összetevői nem terhelik a környezetet a felszíni vizeket és az emberi egészségre sem veszélyesek. A készítmény sajátos veszélyeire utaló R mondatok nincsenek. EU veszéllyel nincs. Biológiailag tökéletesen lebomlik. (OECD teszt 302/b)

Mit tud az ÖKOPEL ? Kíméletes mosás. Hideg vízben is tökéletes piszok oldás. Nem fakítja a színeket. Nem roncsolja a textilrostokat és nem bolyhosítja a textíliát. Könnyen kiöblíthető.
Tehát van egy magyar fejlesztésű és gyártmányú mosószerünk a magyar családoknak. A terméket tesztelésnek vetettük alá. A tesztelők között volt négygyermekes édesanya, és olyan is, akinek a babája különösen érzékeny bőrű. A tapasztalatok megerősítették, hogy ez a magyar termék valóban kíméletes mind a pelenkákhoz, mind a bababőrhöz.
A mosószerből egy kupaknyi (30-35 ml) elegendő egy teljes töltet (5 kg) mosásához. A három literes flakonos kiszerelést tekintve ez nem mást jelent, mint hogy egy flakon akár 100 mosásra elegendő. Ha csak pelenkát mosunk vele, 3-3,5 naponkénti mosással számolva, egy flakon a teljes évi pelenkamosást fedezi.

Érdemes kipróbálni! :)

Annak idején első gyermekünket nagyon fiatalon vállaltuk -legalábbis a családjaink szerint.
Sok mindennel meg kellett küzdenünk, és akkoriban olyanról hogy mosható pelenka csak annyit tudtam, amit anyám mesélt -és az nem volt valami hizelgő. Pláne mikor beállitott egy tetra pelenkával amin egyik kolleganője megmutatta neki, hogyan kell hajtogatni pelenkázáshoz, de már mire hozzám érkezett vele el is felejtette, csak körülbelülre tudta utanozni és persze azt sem tudta, mi fán terem a vizzáró külső ami még kellene a tetra fölé pelenkázáskor... Igy hát akkor ki is merült a téma ennyiben. 

Pelenkáztunk eldobhatóval és gyorsan jött második alanyunk mivel kis korkülönbséget terveztünk. Nem sokkal a tesó megszületése után fordult meg kissé a világ, mivel rátaláltunk egy fórumra ahol többek között a mosható pelenkázásról is szó volt.

És találkoztam más anyukákkal akik használták is a mosható pelusokat, igy engem is érdekelni kezdett. Először alaposan körbejártam a témát: neten utánaolvastam, anyukákat faggattam és még egy rövid, de velős előadást is meghallgattam a témáról. Nagyon érdekelt, bár férjem sosem rajongott a gondolatért hogy majd neki is moshatóval kell pelenkáznia...

De nem volt megállás, lehetőségem volt kölcsönözni pár mosható pelenkát amik nagyon tetszettek és rövidesen be is szereztük első pár sajátunkat kislányainknak. Ekkoriban ugyanis még mind a két gyermekünket pelenkáztuk és amúgy is nehezen birtuk a magas pelenka-költséget (igen, ez is nagy szerepet játszott).
100_0589.jpg
A két gyerekhez viszonylag nagy mennyiségű mosható pelenka kellett, igy folyamatosan, kis lépésekben épitettük fel készletünket. Próbálgattuk a pelusokat, ami nem jött be, eladtuk és igy a végén elég jó készletünk lett -bár akkor már csak egy gyereket pelenkáztunk, mert a nagyobbik lányunk a moshatózás elkezdése után nem sokkal szobatiszta lett - könnyen és gyorsan.
100_2433.jpg
Nem feltétlenül állitom, hogy csak a moshatózásnak volt ebben szerepe és eldobhatókkal másként lett volna, már csak azért sem, mert a kisebbik lányka annyira megszerette a szép és szines mosható pelenkákat, hogy nagyon ragaszkodott hozzájuk még három éves korán is túl! Nála pont hogy eldobhatóra kellett visszatérnünk hogy sikerrel járjunk.)
Nekünk, ill neki leginkább egy zsebes fajta jött be, azt nagyon szerettük :) Moshatózás mellett hordoztuk is és a bugyos a popója miatt könnyebb volt a kendőt megkötni, ebben is sokat segitett a mosható pelus. Nagyon jól festettek a pelusok a fregolin is mikor száradtak -szép szinesek voltak valóban.
febr8 040.jpg

Eleinte egy betét kellett, majd áttértünk kettőre - így is kicsi maradt a csomag, de kellően hosszú ideig bírta a nedvszívást.
Éjszakai pelenkázással, ill. az éjszakai pelussal volt csak gondunk, de arra is megtaláltuk a megfelelőt -ez nagyobb csomagot adott, de kibirta reggelig.

Megkedveltem az eleinte mumusnak tartott gyapjúkülsőket is -sőt! OIyannyira megszerettem, hogy utána csak olyat akartam használni -szerencsére kislányom is szerette ezeket is (ezeket persze nem a zsebesekkel használtuk, bár volt, hogy kisnadrág helyett adtam a zsebes fölé lánykámra, mert ő is annyira szerette a szép szines és nagyon puha gyapjúnacikat).

A rokonok nem örültek választásunknak, de ha valamelyik nagyi vigyázott a gyerekekre, azért bevállalta a moshatós pelenkába való pelusozást is, csak előre meg kellett mutatni, hogyan is kell a gyerekre adni a pelenkát, melyik az eleje (de ezzel kapcsolatosan az eldobhatókkal is gondjaik voltak elsőre, igy nem a mosható pelenka okozta a használati nehézségeket)
Otthonról elmenetelkor sem volt vészes a nagyobb csomag -hiszen helyre azért nagyobbat foglaltak mintha eldobhatót vittem volna- de a két gyerek mellett úgyis mindig akkora pakk holmit kellett vinnem, hogy az a pár pelus már nem számitott... Ha meg mégis, még mindig vihettem eldobhatót magunkkal (a maradékból, ill ilyet akkor használtunk mikor a gyerek virusos hasmenéses lett).

Elraktuk persze a leendő kistesónak is és sajnáltam kicsit, hogy nem fedeztük fel a moshatózást már akkor mikor elsőszülöttünk megszületett. 

Ja és persze amikor még két gyereket pelenkáztam moshatóval sem volt gond, sőt, mivel akkor már több éve pelenkáztam (2 éves múlt nem sokkal a nagy mikor tesója megszületett) már nagyon untam, bevallom. Az a monotón, mindennapos, 3-4 óránkénti szertartás nem tetszett, viszont mikor lett többféle mosható pelenkánk -egyiket patentoltam, másikat hajtogathattam, harmadik tépőzáras volt és mind érdekes és sokféle, sokszinű és válogathattam -hát az nagyon tetszett. Igy nem csak a napszak vagy a gyerek várható üritése játszott szerepet a választásban de a kedvem is: virágos vagy egyszinű pelus legyen? Hajtogassak vagy csak dobjam fel és tépőzárazzak? Izgi volt és már nem untam a pelenkázást -akkor sem amikor sztereóban kellett tennem napi sokszor. 
page.jpg
süti beállítások módosítása