Az alábbiakban egy nagyon érdekes kérdésről olvashattok, amit a Családinetre küldtek be:

Kedves Réka,
egyéves babámat bölcsődébe adnám. Van-e valamilyen visszajelzése vagy információja arról, hogyan kezelik az itthoni bölcsődékben a mosható pelenkákat? Ugyanis mi csak és kizárólag azt használunk. Van-e esély arra,hogy a gondozók együttműködnek velünk, és elcsomagolják a pelusokat, (nem kérném, hogy mossák ki) - esetleg külföldön ahol ismertebbek a moshatók, hogyan viszonyulnak ehhez? (Gondolok arra, hogy majd később ezt itthon is átvesszük esetleg, mint sok mást..)
Válaszát előre is köszönöm,
Lenke

Kedves Lenke!

Sajnos mivel Magyarországon még nem annyira elterjedt a modern mosható pelusok használata, ezért a bölcsődéknek sincs ezzel kapcsolatosan egységes álláspontjuk, és még gondozónője is válogatja, hogy ki hogyan viszonyul a kérdéshez.

Ha számodra fontos, hogy a kisbabádat a bölcsődében is mosható pelusba csomagolják, akkor az alábbiakat javasolnám:

1. SOHA ne indíts azzal a kérdéssel, hogy használnának-e mosható pelust a kisbabáddal. Ez nagyon fontos! Ugyanis egy eldöntendő kérdésre, főleg, ha a kérdezett nem is tudja pontosan miről van szó, a legkönnyebb nemet mondani. És innen már veszett az ügy, hiszen egy már meghozott döntést sokkal nehezebb megváltoztatni, és meggyőzni az illetőt a döntése ellenkezőjéről.

2. Mindenképpen kérj egy személyes találkozót a bölcsőde vezetőjével és/vagy a baba majdani gondozónőjével.

3. Válaszd ki a pelusaid közül azt, aminek a használata a legegyszerűbb, amelyik a leginkább hasonlít az eldobható pelusokra (ez általában valamilyen tépőzáras AIO vagy zsebes pelenka). A beszélgetés során hozd fel a pelenkázás témáját, és mondd el, hogy számodra egészségügyi/környezetvédelmi/pénzügyi szempontból fontos, hogy a babádon csak a saját pelenkáit használják, és itt vedd elő a pelust, mutasd meg, mennyire egyszerű a használata, éppen olyan, mint egy eldobható pelenkáé.

4. Vigyél magaddal egy zárható pelenkatartó zsákot, és mutasd meg nekik, hogy az egyedüli különbség a mosható pelusok használatát illetően annyi lenne, hogy a levett pelust a tartalmával együtt nem a kukába dobják, hanem a saját pelenkazsákotokba gyűjtik, további tennivalójuk a mosható pelusokkal nekik nincs! (ha prefoldokkal pelenkáztok, vagy kétrészes pelenkát használtok, az természetesen nagyobb feladat elé állítja a gondozónőket, ebben az esetben vagy nyitottak arra, hogy ezeknek a használatát megtanulják, vagy számukra ajánlott beszerezni néhány fent említett tépőzáras zsebes pelust - hiszen ha látják, hogy mi próbáljuk számukra a lehető legkönnyebb megoldást biztosítani, ők is nyitottabbak lehetnek a mosható pelusok használatára.)

5. Ha ezek után is ellenérzéseik vannak a mosható pelusok használatával kapcsolatban, kérj tőlük egy 2 hetes próbaidőt, és javasold, hogy a tapasztalatok után üljetek le újra megbeszélni a kérdést. Hiszen mindannyian tudjuk, akik mosható pelust használunk, hogy a gyakorlatban minden sokkal egyszerűbb, mint ahogyan azt egy tapasztalatlan feltételezi.

+1 ötlet: ha sikerrel járt a küldetés és a gondozónők hajlandóak a ti pelusaitokat használni, ne felejtsd el emlékeztetni őket, hogy a babád popsiján ne használjanak popsikrémet!

Remélem ezek a ötletek segítenek abban, hogy a bölcsőde felvállalja a mosható pelusok használatát. Sok sikert!

Saját tapasztalataim a bölcsődei moshatózással minden várakozásomat felülmúlták. Az intézmény igazgatónőjét kerestem meg ezügyben, és gyakorlatilag az első pillanattól le volt nyűgözve az újrapelenkáktól. (Talán még emlékezett, milyen volt a gyerekei pelenkáját mosni). Részletesen átbeszéltük, mit kérek tőlük, majd megmutattuk a pelusokat a két gondozónőnek is, akik csoportjába a kislányom került. Ők is nagyon nyitottan és pozitívan álltak a dologhoz. A gyakorlatban a moshatózás semmi gondot nem okozott. A lecserélt pelenkákat pelenkazsákba gyűjtötték, amit mi vittünk minden nap tisztán, és mindig volt ott két-három tartalék pelus is. Tudom, hogy nem mindenhol veszik ezt ennyire könnyedén, de érdemes megpróbálni!

Nektek milyen tapasztalataitok vannak az 'intézményi' moshatózással? Kellett küzdenetek?

Sikertörténeteket is szívesen olvasunk :)

kép forrása: mothering.com