Mostanában többször belefutottam abba a kérdésbe, hogy miért is használunk mosható pelenkát. Aki eldobhatót használ, vagy még sosem pelenkázott iszonyattal vegyes értetlenkedéssel kérdezi, mi vesz rá minket, hogy mosható pelust használjunk.

 

Persze, sok indok van, amivel tele van a net, bababarát, pénztárcabarát és környezetbarát opció. De a legtöbb embernek ez nem elég, mert MUNKA VAN VELE!


Méghogy mosni? Meg kakiban turkálni? Na neeeeeeeee!


Sokat gondolkoztam,  hogy én miért nem érzek így, erre jutottam.....


Mosható pelenkát használni eldobható helyett éppen olyan, mint a mama finom főztjét enni minden nap menzakoszt vagy McDonalds helyett.

 


 

A menzakoszt is kényelmes, nem nekünk kell főzni, és McDonalds már lassan minden sarkon van. Kényelmes, mert nem kell érte tennünk semmit, kivéve persze hogy annyi pénzt kifizetünk érte. És bár mindenki egyetért abban, hogy ez legkevésbé sem egészséges opció, a kényelmünk sokszor még az egészségünknél is fontosabb.


A másik lehetőség, hogy aktívan teszünk valamit azért, hogy jó legyen. Ha magunk főzünk, azzal bizony munka van! Munka előkészíteni, megfőzni, és utána még mosogatni is kell!
És mégis, mennyivel finomabb az az étel, amit magunk készítünk! Az alapanyagok frissek, nincsenek bennük tartósítószerek, hogy hónapokon át elálljanak, míg a fogyasztó elé kerülnek. Beleadjuk a szívünket-lelkünket, és ez érződik az ízén.


Éppen ez a helyzet az újrahasználható pelenkákkal is. Valóban van velük munka, ahogy egy finom vasárnapi ebéd elkészítésével is van. De mennyivel jobb, mennyivel elégedettebb az ember! És megvan az a tudat, hogy jóval kevesebbe kerül, sokkal jobb a babám egészségének, és nem szennyezem a környezetem.


A gyorsételekkel, eldobható pelenkákkal az ember viszonya felületes. Használjuk őket, de nem szeretjük. Az eldobható pelenkát használók éveken keresztül csinálnak valamit (és naponta jópár alkalommal) amit a legjobb esetben is utálnak.


A mosható pelust használó szülők  a használattal járó 'rengeteg' munka ellenére kedvelik a pelusaikat, és pozitív érzéseik vannak a pelenkázással kapcsolatban.


Őszintén szólva, ha én választhatnék, hogy valamit évekig élvezettel vagy utálattal kell csinálnom, akkor nem kérdés melyiket választanám.


Az életben szinte mindenért meg kell dolgozni. És sok mindenben ez természetes is. Például sokan hozzák fel ellenérvként azt, hogy nem akarnak napi 10 percet erre rááldozni.
Ugyanakkor gond nélkül áldoznak napi tíz percet a mosogatásra. Arra miért? Miért nem esznek papír tányérokból, műanyag evőeszközökkel? Kicsit drágább az igaz, de mennyi időt és munkát spórolhatnának vele!


A mosható pelenkákkal kapcsolatos ellenérvek szinte mind tévhiteken, félinformációkon alapulnak. Ha egy kicsit mélyebben belegondolunk, rájöhetünk, hogy amitől félünk az nem is olyan félelmetes, és amit nyerhetünk, az annyival több, mint amiről valaha is álmodtunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrapelenka.blog.hu/api/trackback/id/tr442978517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.