A mosható pelenkákkal kapcsolatban a legtöbb problémát a megfelelő mosószer megtalálása jelenti. Az általános, kereskedelmi forgalomban kapható mosószerek tele vannak felesleges adalékanyagokkal, mint például az illat és színezékanyagok, optikai fehérítők, ezek a pelenkák nedvszívását akár 40%-kal is csökkenthetik.  A speciális, külföldi, pelenkagyártók sajátmárkás pelenkamosószerei pedig meglehetősen drágák.

Mér régóta foglalkoztatott ez a probléma, és elkezdtem utánajárni, milyen lehetőségek vannak egy magyar gyártású pelenkamosószer megvalósítására. A véletlennek is köszönhetően rátaláltam egy lelkes fiatalokból álló családi vállalkozásra, akiknek a termékei egytől egyig Földbarát, természetes összetevőkből álló kíméletes tisztítószerek.

A pelenkamosószerekre vonatkozó követelményeket átbeszélve összeállították az ideális pelenkamosószert.

Mi is ez? A zöld mosás elve alapján készült és a neve ÖKOPEL

Büszkén1.jpg

Az ÖKOPEL csak természetes összetevőket tartalmaz, minden pelenkafajtához és anyaghoz megfelelő. Foszfát, foszfonát és klór mentes. Nem tartalmaz allergiát okozó illat-és színezőanyagot, a legérzékenyebb bőrű babáknak is ideális. Tartósítója ebben a mennyiségben alkalmazva veszélytelen, finomkozmetikai anyag. ( enélkül hűtve kellene tárolni) Összetevői nem terhelik a környezetet a felszíni vizeket és az emberi egészségre sem veszélyesek. A készítmény sajátos veszélyeire utaló R mondatok nincsenek. EU veszéllyel nincs. Biológiailag tökéletesen lebomlik. (OECD teszt 302/b)

Mit tud az ÖKOPEL ? Kíméletes mosás. Hideg vízben is tökéletes piszok oldás. Nem fakítja a színeket. Nem roncsolja a textilrostokat és nem bolyhosítja a textíliát. Könnyen kiöblíthető.
Tehát van egy magyar fejlesztésű és gyártmányú mosószerünk a magyar családoknak. A terméket tesztelésnek vetettük alá. A tesztelők között volt négygyermekes édesanya, és olyan is, akinek a babája különösen érzékeny bőrű. A tapasztalatok megerősítették, hogy ez a magyar termék valóban kíméletes mind a pelenkákhoz, mind a bababőrhöz.
A mosószerből egy kupaknyi (30-35 ml) elegendő egy teljes töltet (5 kg) mosásához. A három literes flakonos kiszerelést tekintve ez nem mást jelent, mint hogy egy flakon akár 100 mosásra elegendő. Ha csak pelenkát mosunk vele, 3-3,5 naponkénti mosással számolva, egy flakon a teljes évi pelenkamosást fedezi.

Érdemes kipróbálni! :)

Annak idején első gyermekünket nagyon fiatalon vállaltuk -legalábbis a családjaink szerint.
Sok mindennel meg kellett küzdenünk, és akkoriban olyanról hogy mosható pelenka csak annyit tudtam, amit anyám mesélt -és az nem volt valami hizelgő. Pláne mikor beállitott egy tetra pelenkával amin egyik kolleganője megmutatta neki, hogyan kell hajtogatni pelenkázáshoz, de már mire hozzám érkezett vele el is felejtette, csak körülbelülre tudta utanozni és persze azt sem tudta, mi fán terem a vizzáró külső ami még kellene a tetra fölé pelenkázáskor... Igy hát akkor ki is merült a téma ennyiben. 

Pelenkáztunk eldobhatóval és gyorsan jött második alanyunk mivel kis korkülönbséget terveztünk. Nem sokkal a tesó megszületése után fordult meg kissé a világ, mivel rátaláltunk egy fórumra ahol többek között a mosható pelenkázásról is szó volt.

És találkoztam más anyukákkal akik használták is a mosható pelusokat, igy engem is érdekelni kezdett. Először alaposan körbejártam a témát: neten utánaolvastam, anyukákat faggattam és még egy rövid, de velős előadást is meghallgattam a témáról. Nagyon érdekelt, bár férjem sosem rajongott a gondolatért hogy majd neki is moshatóval kell pelenkáznia...

De nem volt megállás, lehetőségem volt kölcsönözni pár mosható pelenkát amik nagyon tetszettek és rövidesen be is szereztük első pár sajátunkat kislányainknak. Ekkoriban ugyanis még mind a két gyermekünket pelenkáztuk és amúgy is nehezen birtuk a magas pelenka-költséget (igen, ez is nagy szerepet játszott).
100_0589.jpg
A két gyerekhez viszonylag nagy mennyiségű mosható pelenka kellett, igy folyamatosan, kis lépésekben épitettük fel készletünket. Próbálgattuk a pelusokat, ami nem jött be, eladtuk és igy a végén elég jó készletünk lett -bár akkor már csak egy gyereket pelenkáztunk, mert a nagyobbik lányunk a moshatózás elkezdése után nem sokkal szobatiszta lett - könnyen és gyorsan.
100_2433.jpg
Nem feltétlenül állitom, hogy csak a moshatózásnak volt ebben szerepe és eldobhatókkal másként lett volna, már csak azért sem, mert a kisebbik lányka annyira megszerette a szép és szines mosható pelenkákat, hogy nagyon ragaszkodott hozzájuk még három éves korán is túl! Nála pont hogy eldobhatóra kellett visszatérnünk hogy sikerrel járjunk.)
Nekünk, ill neki leginkább egy zsebes fajta jött be, azt nagyon szerettük :) Moshatózás mellett hordoztuk is és a bugyos a popója miatt könnyebb volt a kendőt megkötni, ebben is sokat segitett a mosható pelus. Nagyon jól festettek a pelusok a fregolin is mikor száradtak -szép szinesek voltak valóban.
febr8 040.jpg

Eleinte egy betét kellett, majd áttértünk kettőre - így is kicsi maradt a csomag, de kellően hosszú ideig bírta a nedvszívást.
Éjszakai pelenkázással, ill. az éjszakai pelussal volt csak gondunk, de arra is megtaláltuk a megfelelőt -ez nagyobb csomagot adott, de kibirta reggelig.

Megkedveltem az eleinte mumusnak tartott gyapjúkülsőket is -sőt! OIyannyira megszerettem, hogy utána csak olyat akartam használni -szerencsére kislányom is szerette ezeket is (ezeket persze nem a zsebesekkel használtuk, bár volt, hogy kisnadrág helyett adtam a zsebes fölé lánykámra, mert ő is annyira szerette a szép szines és nagyon puha gyapjúnacikat).

A rokonok nem örültek választásunknak, de ha valamelyik nagyi vigyázott a gyerekekre, azért bevállalta a moshatós pelenkába való pelusozást is, csak előre meg kellett mutatni, hogyan is kell a gyerekre adni a pelenkát, melyik az eleje (de ezzel kapcsolatosan az eldobhatókkal is gondjaik voltak elsőre, igy nem a mosható pelenka okozta a használati nehézségeket)
Otthonról elmenetelkor sem volt vészes a nagyobb csomag -hiszen helyre azért nagyobbat foglaltak mintha eldobhatót vittem volna- de a két gyerek mellett úgyis mindig akkora pakk holmit kellett vinnem, hogy az a pár pelus már nem számitott... Ha meg mégis, még mindig vihettem eldobhatót magunkkal (a maradékból, ill ilyet akkor használtunk mikor a gyerek virusos hasmenéses lett).

Elraktuk persze a leendő kistesónak is és sajnáltam kicsit, hogy nem fedeztük fel a moshatózást már akkor mikor elsőszülöttünk megszületett. 

Ja és persze amikor még két gyereket pelenkáztam moshatóval sem volt gond, sőt, mivel akkor már több éve pelenkáztam (2 éves múlt nem sokkal a nagy mikor tesója megszületett) már nagyon untam, bevallom. Az a monotón, mindennapos, 3-4 óránkénti szertartás nem tetszett, viszont mikor lett többféle mosható pelenkánk -egyiket patentoltam, másikat hajtogathattam, harmadik tépőzáras volt és mind érdekes és sokféle, sokszinű és válogathattam -hát az nagyon tetszett. Igy nem csak a napszak vagy a gyerek várható üritése játszott szerepet a választásban de a kedvem is: virágos vagy egyszinű pelus legyen? Hajtogassak vagy csak dobjam fel és tépőzárazzak? Izgi volt és már nem untam a pelenkázást -akkor sem amikor sztereóban kellett tennem napi sokszor. 
page.jpg
süti beállítások módosítása