A mosható pelenkákkal kapcsolatban a legtöbb problémát a megfelelő mosószer megtalálása jelenti. Az általános, kereskedelmi forgalomban kapható mosószerek tele vannak felesleges adalékanyagokkal, mint például az illat és színezékanyagok, optikai fehérítők, ezek a pelenkák nedvszívását akár 40%-kal is csökkenthetik.  A speciális, külföldi, pelenkagyártók sajátmárkás pelenkamosószerei pedig meglehetősen drágák.

Mér régóta foglalkoztatott ez a probléma, és elkezdtem utánajárni, milyen lehetőségek vannak egy magyar gyártású pelenkamosószer megvalósítására. A véletlennek is köszönhetően rátaláltam egy lelkes fiatalokból álló családi vállalkozásra, akiknek a termékei egytől egyig Földbarát, természetes összetevőkből álló kíméletes tisztítószerek.

A pelenkamosószerekre vonatkozó követelményeket átbeszélve összeállították az ideális pelenkamosószert.

Mi is ez? A zöld mosás elve alapján készült és a neve ÖKOPEL

Büszkén1.jpg

Az ÖKOPEL csak természetes összetevőket tartalmaz, minden pelenkafajtához és anyaghoz megfelelő. Foszfát, foszfonát és klór mentes. Nem tartalmaz allergiát okozó illat-és színezőanyagot, a legérzékenyebb bőrű babáknak is ideális. Tartósítója ebben a mennyiségben alkalmazva veszélytelen, finomkozmetikai anyag. ( enélkül hűtve kellene tárolni) Összetevői nem terhelik a környezetet a felszíni vizeket és az emberi egészségre sem veszélyesek. A készítmény sajátos veszélyeire utaló R mondatok nincsenek. EU veszéllyel nincs. Biológiailag tökéletesen lebomlik. (OECD teszt 302/b)

Mit tud az ÖKOPEL ? Kíméletes mosás. Hideg vízben is tökéletes piszok oldás. Nem fakítja a színeket. Nem roncsolja a textilrostokat és nem bolyhosítja a textíliát. Könnyen kiöblíthető.
Tehát van egy magyar fejlesztésű és gyártmányú mosószerünk a magyar családoknak. A terméket tesztelésnek vetettük alá. A tesztelők között volt négygyermekes édesanya, és olyan is, akinek a babája különösen érzékeny bőrű. A tapasztalatok megerősítették, hogy ez a magyar termék valóban kíméletes mind a pelenkákhoz, mind a bababőrhöz.
A mosószerből egy kupaknyi (30-35 ml) elegendő egy teljes töltet (5 kg) mosásához. A három literes flakonos kiszerelést tekintve ez nem mást jelent, mint hogy egy flakon akár 100 mosásra elegendő. Ha csak pelenkát mosunk vele, 3-3,5 naponkénti mosással számolva, egy flakon a teljes évi pelenkamosást fedezi.

Érdemes kipróbálni! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrapelenka.blog.hu/api/trackback/id/tr924096669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gaudekriszti 2012.05.14. 17:10:38

Jól olvasom: fertőtlenítő hatása nincsen, tehát valamit még kell adagolni mellé? Pl. nátrium perkarbonátot?

SweetTrix 2012.05.16. 13:18:00

Nem feltétlenül kell bármit is adagolni a mosószer mellé. A leghatásosabb fertőtlenítő a levegő ózonja, ráadásul ingyen van, érdemes a pelenkákat időnként a szabadban szárítani.
Én semmilyen adalékanyagot nem használok a pelenkáinkhoz, de problémát az elmúlt két év alatt nem tapasztaltam.
Ha te mindenképpen szeretnél használni valamit pluszban a mosáshoz, természetesen megteheted, ez esetben még kevesebb mosószerre lesz szükség. Érdemes azt is számba venni, hogy bizonyos mosási adalékok csökkentik a pelenkák élettartamát (gumirozás, PUL), és némely gyártóknál ez a minőségi garancia elvesztését is jelenti. Az egyes gyártók ezzel kapcsolatos álláspontjáról érdemes előtte tájékozódni.
süti beállítások módosítása