Az alábbiaknak egy, a Daily Finance pénzügyi oldalon októberben megjelent írás adja az alapját.

 

Valami bűzlik: avagy mekkora árat fizetünk a drága pelenkákért

 

Az Egyesült Államok eldobható pelenkát gyártó két nagyhatalma, a Kimberly-Clark és a Procter & Gamble tovább emeli árait mind a pelenkák, mind a popsitörlők tekintetében, így a szülőknek egyre nehezebb fedezni a babák pelenkázási költségeit.

A The Wall Street Journal egy cikke szerint ez arra készteti a szülőket, hogy kevesebb pelenkát vásároljanak, a meglévőket pedig ritkábban cseréljék. Az újság arról számolt be, hogy 2010 augusztusától folyamatosan csökkennek az eldobható pelenka-eladások, mind az eladott csomagok, mind összérték tekintetében. A felmérések szerint a szülők a prémium márkás pelenkáktól, mint a Huggies and Pampers, az alacsonyabb árkategóriás pelenkák felé fordulnak.

Gondolhatnánk, biztosan van erre más magyarázat is - az emberek kevesebb gyereket vállalnak, a továbbfejlesztett pelenkák biztonságosabbak a bababőr számára akár több órán keresztül használva is - de az újság egy újabb érdekes tényre hívja fel a figyelmet - ezzel egyidőben a pelenkakrémek eladása 8% növekedést mutat!

Erre a jelenségre egy logikus magyarázat adódik. Az emberek továbbra is gyártják a kisbabákat. A kisbabák pedig továbbra is gyártják a tölteléket a pelenkákba. De pénzügyi megfontolásokból a babák alá ritkábban kerül tiszta pelenka.

Egy csecsemőt ellátni eldobható pelenkával a pelenkáskor végéig nagy anyagi megterhelést jelent minden szülőnek.  szerint egy csecsemő egy évi pelenkázása napi 6 pelenkacserével számolva közel 90ezer forint.

(Az eredeti cikkben a Procter & Gamble az Egyesült Államokra, és dollárban végzett számításai szerepelnek, az arányok érzékeltetéséhez én a hazai árakat vettem alapul, 40Ft/ pelenka átlagos árral.)

 

Ha ebből egy pelenkázás kimarad, azzal évente közel 15ezer forintot lehet spórolni, és ha a babát még egy kicsit váratják, és még egy pelenkával kevesebb fogy egy nap, akkor már 30ezer forint marad a zsebben.

Sajnos ez elég komoly motiváció sok szülőnek, hogy a pelenkacserét a lehető legtovább kihúzzák. És ha az ára ennek néhány tubussal több popsikrém, még akkor is megéri.

 

De tényleg megéri?



 

Bejegyzés forrásául szolgáló cikk:http://www.dailyfinance.com/2011/10/13/a-stinky-situation-the-high-cost-of-pricey-diapers/.

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrapelenka.blog.hu/api/trackback/id/tr503361053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása