Azt hiszem, az eldobható pelenkák előnyével mindnyájan tisztában vagyunk, ugyanakkor a korszerű mosható pelenkák is számos előnnyel rendelkeznek:

Bababarát!
Az eldobható pelenkákat gyakran azzal reklámozzák milyen szárazon tartják a babapopsit.De a szárazság nem egyenlő a tisztasággal. Ezek a pelenkák több ideig maradnak a babákon, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának, betegségeket és pelenkakiütéseket okozva. A mosható pelenka főként természetes anyagokat tartalmaz, és megfelelő légáteresztést biztosít, ezáltal nem okoz pelenkakiütést, és csökkenti a túlmelegedés veszélyét, amely különösen fontos az újszülött fiúk számára (herék megfelelő hőmérséklete). Ugyanakkor a baba csípőfejlődése szempontjából ideális terpesztartást biztosít. A száraz érzés miatt a szobatisztaságra szoktatás is nehezebb, a baba nincsen tisztában a történésekkel. Az újrapelenkát használó babák általában egy évvel hamarabb lesznek szobatiszták!

Pénztárcabarát!
Csak egyszer és jóval kevesebb pénzt kell kiadni a baba pelenkázási időszaka alatt. A testvérnél sem kell újra pelenkákat vásárolni (bizonyos gyártók már ’testvér-garanciával’ árulják termékeiket!). A legtöbb modern pelenka már méretre állítható, így egy készlet elegendő újszülöttkortól a szobatisztaságig. A mosható pelenkát használó babák hamarabb érik el a szobatisztaságot.Felmérés szerint az újrapelenkák használata napi 7 perc többletmunkával jár, nem ér ez meg egy évvel kevesebb pelenkázási időt?!

Környezetbarát!
Míg az eldobható pelenkák lebomlási ideje hulladékezelés nélkül több száz év, addig a vizsgálatok szerint a mosható pelenkáknál ez az idő hat hónap. A mennyiségben is hatalmas különbségek vannak 20 pelenka szemben a 6,5-7 ezer eldobható pelenkával. Ugyanakkor a lebomlás vagy hulladékkezelés során sem szabadulnak fel káros anyagok. A valaha eldobott használt pelenkák mindegyike még most is megtalálható odakint a természetben, és minden nap egyre több lesz! 2009-ben a világ népessége 83 millió fővel nőtt, ez nagyjából megfelel Németország egész lakosságának. Minden másodpercben átlagosan 2,6 csecsemő születik a Földön. Ha csak a megszületettek fele használ eldobható pelenkát az akkor is  92.000.000.000 vagyis 92 milliárd eldobható pelenka évente! Az eldobható pelenkák 98% -a! semmilyen hulladékkezelési eljáráson nem esik át, csak gyűlik a szemétlerakókban! A gyártók ajánlása szerint a széklettel szennyezett eldobható pelenkákból a széklet nagy részét el kell távolítani (WC-be borítani), mielőtt a szemétbe dobjuk, de ezt a legtöbben elmulasztják megtenni. A széklettel szennyezett eldobható pelenkákból több mint 100 féle vírus és baktérium mosódik ki és szennyezi el a talajvizet! Ha újrapelenkát használunk, mindettől megkíméljük a környezetünket!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ujrapelenka.blog.hu/api/trackback/id/tr82494840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezmadaar 2010.12.28. 15:11:12

Szia,
most elkezdtem (megint) az all-in-one-t használni 3 hetes kisfiamnál. Számítsak arra,hogy gyakrabban kell majd cserélnem ezeket a pelusokat mint az eldobhatót? Nincs még túl nagy tapasztalatom abban sem, első gyerek:)
Szóval, mivel ezek a pelusok nedvesek maradnak, számíthatok arra,hogy gyakrabban "jelez" a gyerkőc,mondjuk éjszaka is? Mik a tapasztalataid?(persze akkor is rendben van, csak szeretem tudni,mitől lehet nyűgös.) Köszi,és jó az oldal, sokat segít:)

Pelo · http://ujrapelenka.blog.hu 2010.12.28. 17:54:07

@mezmadaar: Azok a pelenkák szoktak nedvesebbek maradni, amelyek természetes szálból (pamut, bambusz) készültek. Ahol a babapopsi polár anyaggal érintkezik ott a bőr alig nedves érzetű. Ha a bőr közvetlenül a bambusszal érintkezik, mint pl. a POP-IN-nál, valóban nedvesebb marad a bőr.
A legtöbb babát ez nem zavarja (nem tocsog benne!) inkább minket, szülőket.

Nappal a mosható pelust is ajánlott 2-3 óránként cserélni, de éjszaka nem kell a babát pelenkázással megzavarni, ha a pelenka bírja.

Esetleg lehet polár anyagból készíteni betéteket, amit a pelenka felületére helyezve éjszakára (vagy nappalra is) száraz maradhat a bőr.
A polár anyagot csak méretre kell vágni (kb.10x30cm) szegni nem kell. EZ kiválóan működik mosható kakifogó betétként is.
süti beállítások módosítása